Parijs heeft vandaag de "klimatologische noodtoestand" uitgeroepen. Dat heeft viceburgemeester Célia Blauel, die bevoegd is voor het Milieu, bekendgemaakt. De Franse hoofdstad volgt daarmee het voorbeeld van honderden andere steden die al de noodtoestand voor het klimaat hebben afgekondigd. "We moeten vasthouden aan de doelstelling van het akkoord van Parijs", zo verklaarde Blauel. In het klimaatakkoord van Parijs hadden eind 2015 meer dan 190 landen engagementen aangegaan om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zodat de gemiddelde mondiale temperatuurstijging tot minder dan twee graden Celsius kan worden beperkt.
De gemeenteraad van Parijs besliste dinsdag om een werkgroep op te richten die bestaat uit klimatologen, stedenbouwkundigen en sociologen. Zij moeten een "permanente plaats bij het invoeren van klimaatmaatregelen" krijgen, zo zegt Blauel.
Daarnaast kondigde de stad ook de oprichting aan van een "klimaatacademie". Die moet mensen tijdens hun opleiding sensibiliseren over milieuzaken en moet "jongeren en klimaatvrijwilligers gratis een educatieve en participerende plaats bieden". Daarnaast moet de academie ook "het uitwerken van milieuprojecten" vereenvoudigen.
In totaal zijn al honderden steden - onder meer Sydney, Londen en New York - overgegaan tot het uitroepen van de "klimatologische noodtoestand". Ook de nationale parlementen van Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben die stap al gezet. Volgens de website Climate Emergency Declaration ging het op 6 juli - de meest recente update - al om 740 lokale overheden en andere rechtsgebieden. Zij zouden samen zowat 136 miljoen burgers vertegenwoordigen.
In België heeft enkel de gemeente Koekelberg een dergelijke noodtoestand afgekondigd.
bron: Belga