Smullen maar, het is Wereld Nutella Dag

Smullen maar, het is Wereld Nutella Dag

Zeven jaar geleden besloten Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijvers die in Italië wonen en helemaal dol zijn van de bekende hazelnootpasta, om 5 februari om te dopen tot Wereld Nutella Dag. Daarom vieren we vandaag voor de achtste keer Wereld Nutella Dag. Voor sommigen is het een sporadische zonde, voor anderen een levensstijl. Nutella is voor velen hét referentiepunt als het over chocolade gaat.

Iedereen die ook maar een beetje Nutella-liefde in zijn hart draagt moet dit via sociale netwerksites meedelen met de wereld. Dat zegt de organisatie van World Nutella Day. Met de hashtag #nutelladay tag je je vrienden en foto's.

Ook al zou je denken dat vandaag een commerciële dag is, was dat oorspronkelijk niet zo. De twee Amerikaanse schrijvers besloten zonder toestemming de Wereld Nutella Dag te lanceren. Twee jaar geleden stuurden de advocaten van moederbedrijf Ferrero nog een brief naar de organisatoren van World Nutella Day waarin ze eisten dat de naam Nutella en het logo niet meer gebruikt zouden worden. Toen die actie het nieuws haalde, zag Ferrero in dat het een pr-ramp aan het creëren was. Het bedrijf trok de brief in en bedankte Rosso en alle fans voor “hun passie voor Nutella”. Twee weken geleden stuurde Rosso een Youtube-filmpje de wereld in waarin ze liet weten dat ze de organisatie van de Wereld Nutella Dag aan Ferrero overliet. Volgens haar heeft ze hier geen cent mee verdiend, "dit was voor mijn plezier."

Hieronder een filmpje met de oprichtster van de Wereld Nutella Dag

https://www.youtube.com/watch?v=U6SR9o3MTfY

Iedereen heeft wel jeugdherinneringen met rijkelijk besmeerde pannenkoeken. Of vakanties waar je lui in de zetel met een lepel in de ene en een pot Nutella in de andere hand het goedje gulzig verorbert. Maar niet iedereen weet dat Napoleon hier zijn aandeel in heeft gehad. In 1806 probeerde Napoleon de Britse handel plat te leggen om zo de oorlogen te winnen en de wereld te veroveren. Het gevolg was een rampzalige blokkade die ervoor zorgde dat de kosten van chocola omhoogschoten. De Franse generaal keek toen naar zijn oosterburen. De creatieve handelaren in Turijn besloten om gehakte hazelnoten aan de chocoladepasta toe te voegen om zoveel mogelijk te kunnen leveren. Deze pasta werd toen 'gianduja' genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog schoot de prijs van chocolade weer de lucht in. Pietro Ferrero, een Italiaanse taartenbakker, besloot hetzelfde trucje uit te halen met de gehakte hazelnoot in combinatie met de pasta en maakte in 1946 'Pasta Gianduja' dat in 1964 werd omgedoopt tot wat nu in alle uithoeken van de wereld gekend is als 'Nutella'. Vorig jaar vierde het zijn 50ste verjaardag.