Niemand minder dan Shakespeare was er in de 16de eeuw van overtuigd dat rozemarijn het geheugen kan verbeteren. Daar was nog geen wetenschappelijk bewijs voor, tot nu. Onderzoekers van de Northumbria University hebben voor hun studie 150 gepensioneerden ingedeeld in drie groepen, die in een aparte kamer moesten wachten. In de eerste kamer hing de geur van rozemarijn, in de tweede werden aroma-extracten van lavendel verspreid en de laatste kamer was geurloos. Daarna moesten de proefpersonen enkele geheugentesten uitvoeren. Ze moesten onder meer onthouden dat ze een op een bepaald tijdstip een bepaalde boodschap moesten doorgeven aan een van de onderzoekers.
De mensen die de kamer met de geur van rozemarijn zaten, presteerden 15% beter op alle testen dan de andere deelnemers. "Dat lijkt niet wereldschokkend, maar is wel van levensbelang", beweert onderzoeker Mark Moss, die zijn bevindingen presenteerde op een conferentie in Nottingham. "Die 15% kan bijvoorbeeld het verschil maken dat iemand onthoudt wanneer die welke medicatie moet nemen."
In een tweede experiment lieten dezelfde wetenschappers 180 mensen opnieuw mentale testen doen, maar deze keer moesten ze op voorhand warm water of kamillethee of thee met pepermunt drinken.
De Britse bollebozen ontdekten dat de muntthee de proefpersonen alerter maakte en het langetermijngeheugen verbeterde. Kamillethee had dan weer het omgekeerde effect en zorgde voor een slechtere concentratie.
Foto Pixabay