Operaties met een robot worden in België al sinds 1999 uitgevoerd. Toch wordt slechts bij 0,5% van de chirurgische ingrepen een robot ingeschakeld. Volgens dokter Mottrie wordt het tijd dat daarin verandering komt: "Kijk bijvoorbeeld naar een keuken, daar wordt alles in sneltempo gerobotiseerd' en gedomotiseerd'. Waarom kan dat dan niet in een operatiekwartier? Er worden minder letsels bij de patiënt toegebracht, omdat robotchirurgie geen grote snede vereist. Enkel drie kleine gaatjes langs waar buisjes worden ingebracht. Dit zijn dan de camera en de armpjes. En laten we ook eerlijk zijn: een robot werkt veel preciezer dan een gewone chirurg."
Zelfstandige robots
Nu voeren de robots de handelingen van de chirurg nauwkeurig uit aan de hand van een controller, maar dokter Mottrie sluit niet uit dat in de toekomst de machines volledig autonoom zullen werken. "De robotchirurgie zit volop in een evolutiefase: we gaan meer en meer naar een echte robot die zelfstandig kan handelen", aldus dokter Mottrie. "Alle beeldvorming van CT-scans en dergelijke kunnen wij invoeren in de computer en op basis van die informatie zal de robot zelfstandig ingrepen kunnen uitvoeren. Die robot is er natuurlijk nu nog niet, maar die zal er in de toekomst zeker zijn."
ORSI Academy
Vier jaar geleden werd het ORSI, een trainingscentrum voor toekomstige robotchirurgen, door dokter Alex Mottrie opgericht. "Het is belangrijk dat als een ziekenhuis een robot aankoopt, de chirurgen leren werken met het toestel" , zegt dokter Alex Mottrie. "Een piloot moet uren in een vliegsimulator doorbrengen alvorens hij daadwerkelijk mag vliegen. Dezelfde redenering is van toepassing op robotchirurgen. Onder andere daarom hebben wij ORSI opgericht." Niet alleen is ORSI het enige trainingscentrum voor robotchirurgie in België, het is ook nog eens het grootste in Europa. Jaarlijks worden meer dan 500 chirurgen, onder wie veel buitenlandse geïnteresseerden, opgeleid tot robotchirurg. "Robotchirurgie is echt de toekomst van de geneeskunde", aldus dokter Mottrie.
ORSI Junior
Omdat de ORSI Academy een groot succes kende, vonden de oprichters het verantwoord een tweede opleiding op te richten. ORSI Junior was meteen een feit. Bij deze opleiding kunnen studenten geneeskunde en ingenieurswetenschappen zich volledig onderdompelen in de wereld van de innovatie. Hierbij worden ze getraind om zelf met een innovatief idee te komen dat uitmondt in een innovatief bedrijf dat betrekking heeft tot de geneeskunde. "We hebben jonge, dynamische mensen nodig met een brede scoop. Ik daarentegen werk al heel lang in de sector en denk daardoor vanuit een tunnelvisie. Zij hebben nog een brede kijk", zegt dokter Alex Mottrie.
Wie ben ik?
Auteur Roxane Dupont is 22 jaar en studeert Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel. Ze zit op kot in Brussel en de weekends brengt ze bij haar ouders door in Hoegaarden.
Belgodyssee, een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'Avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Heel concreet werken de jongeren in tweetalige duo's. Tijdens deze editie gaan ze op zoek naar de nieuwe vormen van leren. Roxane Dupont ontdekt de robots in het operatiekwartier.