Dat regelmatig bewegen een positief effect heeft op je lichaam hoeft niet meer herhaald te worden. Een nieuwe studie toont nu aan dat niet enkel je lichaam er baat bij heeft, ook je brein profiteert van fysieke inspanningen. Dat ontdekte een team van de Canadese Universiteit van British Columbia in Vancouver.
Het team onder leiding van Teresa Liu-Ambrose ging op zoek naar een sport die een positieve werking heeft op de witte stof in de hersenen. De witte stof is een deel van het centraal zenuwstelsel en takelt af met ouderdom. Die aftakeling veroorzaakt onder andere geheugenproblemen. Veel onderzoeken keken al naar de heilzame effecten van lopen, wandelen en aerobics maar slechts zelden werd naar gewichtheffen gekeken.
Zo'n 150 vrouwen tussen 65 en 75 jaar oud namen een jaar deel aan de studie. Zij namen ook deel aan een andere neurowetenschappelijke studie waarvoor ze al een hersenscan hadden laten nemen. De deelneemsters werden eerst getest op hun wandelsnelheid en stabiliteit. Nadien werden ze willekeurig opgedeeld in drie groepen.
De eerste groep volgde een keer per week een licht trainingsprogramma waarbij gewichten geheven werden met het boven- en onderlichaam. De tweede groep deed dit twee keer per week. De laatste groep diende als controlegroep en hield zich enkel bezig met stretchen en balansoefeningen. Elke groep volgde dit regime een jaar lang.
Nieuwe scans toonden aan dat de witte stof van deelnemers in de controlegroep verder afgetakeld was. Hetzelfde ging op voor de dames die slechts een keer per week trainden.
Bij de deelnemers die twee keer per week aan de bak moesten was echter veel minder afwijking in de witte stof te zien. De studie suggereert dat gewichtheffen dus een positieve werking kan hebben op het brein. "Er is wel nood aan een bepaalde hoeveelheid training om een effect te verkrijgen", aldus Liu-Ambrose aan de NYTimes.