De Vereniging van Zeebrugse Sportvissers en twee andere beklaagden hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor onopzettelijke doding bij een visuitstap. Een 63-jarige man uit Lochristi stierf in 2013 na een val van het ponton. Op 27 november 2013 kwam G.V. samen met zijn 72-jarige kameraad A.V. uit Lochristi naar Zeebrugge om te vissen. Ze zouden vertrekken met de Seagull, maar om 6.45 uur liep het fout. G.V. viel van het ponton en kwam in het koude water terecht. De hulpdiensten konden hem nog redden, maar het slachtoffer stierf uiteindelijk de volgende dag aan de gevolgen van de onderkoeling.
Na enkele dagen werd de zaak geseponeerd door het parket, maar daar legden de nabestaanden van G.V. zich niet bij neer. Via een klacht bij de onderzoeksrechter kwam er uiteindelijk toch een onderzoek. Volgens de burgerlijke partijen bleek daaruit dat schipper de 64-jarige G.D. uit Zedelgem geen toelating had om commerciële activiteiten uit te voeren met de Seagull. Bovendien was de vertrekplaats in hun ogen onveilig, onder andere door het onverlichte, smalle en gladde ponton.
Voor de nabestaanden werd in totaal 120.000 euro schadevergoeding geëist.
Op het proces stelde het parket dat de vissers tegen de afspraken in te vroeg naar het ponton gingen. Zo wilden ze de beste plaats op de boot bemachtigen. De Vereniging van Zeebrugse Sportvissers acht de procureur dan weer verantwoordelijk voor het onveilige ponton. Over de eventuele schuld van de schipper sprak het openbaar ministerie zich niet uit.
De verdediging wierp op dat G.V. zelf onnodige risico's heeft genomen. Volgens de advocaat van de Zeebrugse Sportvissers nam hij het ondanks zijn ervaring niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften. Meester Jan De Groote vroeg dan ook de vrijspraak.
Ook de advocaat van de verzekering hekelde de krampachtige zoektocht naar een verantwoordelijke voor het overlijden. "Je moet soms kunnen aanvaarden dat een ongeval een ongeval is", aldus meester Renaat Landuyt.
De andere beklaagden drongen eveneens aan op de vrijspraak. "Het was de gewoonte dat we zonder de schipper al naar het ponton gingen", zei A.V. op de zitting. Dat sprak de advocate van de schipper tegen. Meester Annelien Welvaert benadrukte bovendien dat het onderzoek nooit heeft aangetoond of de Seagull al dan niet mocht gebruikt worden voor commerciële sportvisserij.
De rechter doet uitspraak op 10 oktober.
bron: Belga