De Ecuadoraanse regering heeft de inheemse actievoerders donderdag gevraagd om de 10 politieagenten en 27 journalisten vrij te laten die ze momenteel vasthouden. Dat melden plaatselijke media. De demonstranten houden de agenten en journalisten vast in de gebouwen van een culturele organisatie in de hoofdstad Quito. Ze vragen dat de veertig jaar oude brandstofsubsidies, die vorige week door de regering werden afgeschaft, opnieuw van kracht worden. De afschaffing van de subsidies is een maatregel die er kwam in het kader van een akkoord tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het zorgde er echter voor dat sommige prijzen meer dan verdubbelden. Daarop braken in heel het land protesten uit. Die gingen gepaard met wegblokkeringen, plunderingen en het bezetten van openbare gebouwen, watervoorzieningen en petroleuminstallaties. Ze hebben inmiddels volgens de autoriteiten al aan zeker vijf mensen het leven gekost.
De organisatie van de inheemse bevolking, CONAIE, meldde eveneens dat er doden vielen tijdens de massaprotesten van woensdag, toen bijna 20.000 manifestanten door de straten van Quito trokken, maar gaf geen verdere details vrij. De organisatie ontkent dat de politieagenten waarover de regering spreekt, werden ontvoerd en zegt in te staan voor hun rechten.
De voorbije dagen werden in Ecuador bijna 800 mensen opgepakt en honderden personen zouden gewond zijn geraakt. Intussen zouden er nog meer inheemse inwoners vanuit het zuiden en oosten van het land richting Quito trekken, bericht de krant El Telegrafo.
President Lenin Moreno verklaarde woensdag dat de regering met de actievoerders onderhandelt en dat die gesprekken al goede resultaten hebben opgeleverd. Volgens Moreno stelt de regering tegemoetkomingen in het vooruitzicht op vlak van irrigatie, leningen, onderwijs en gezondheidszorg. De leider van de inheemse inwoners, Jaime Vargas, ontkende donderdag echter dat er gesprekken plaatsvinden.
bron: Belga