De Universiteit van Ohio trommelde 139 mannen en vrouwen op om deel te nemen aan een studie over plantaardige oliën. Eerst werd de vet-en spiermassa van de proefpersonen gemeten, waarna hun bloed werd getest op de aanwezigheid van linolzuur, oliezuur en omega-3-vetzuren. De onderzoekers konden aantonen dat de mensen met een hogere concentratie aan linolzuur in het bloed minder last hadden van hart- of orgaanproblemen. Linolzuur treffen we het meest aan in zonnebloem-, lijnzaad- en maïsolie.
Nochtans is het volgens de onderzoekers niet simpel om nog plantaardige olie te maken met een hogere concentratie aan linolzuur. De oliën die gebruikt worden om te koken, bevatten 20% minder gezonde zuren dan vijf jaar geleden. De wetenschappers concludeerden dat dit te wijten is aan genetisch gemanipuleerde planten die meer oliezuur dan linolzuur bevatten.
Druivenpitolie
Hierdoor zijn saffloer-, zonnebloem- en sojaboonolie slechter voor je lichaam dan alle andere oliën. Vroeger hadden ze nochtans een hoge concentratie linolzuur, nu zijn ze ongezonder dan de gewone olijfolie. Maar er is een uitzondering: druivenpitolie. 80% van het zuur van deze olie bestaat uit linolzuur, wat maakt dat deze plantaardige olie het gezondst is.
Foto: Pixabay