In de Franse hoofdstad mogen Plaza Athénée' van chef Alain Ducasse en Le Cinq' van de Bretonse chef Christian Le Squer zich voortaan tot de absolute top rekenen. De Belgische chef Piet Huysentruyt, die in de Ardèche furore maakt met zijn restaurant Likoké', blijft de trotse eigenaar van zijn Michelinster. Dat is bekendgemaakt bij de voorstelling van de Franse editie van de prestigieuze restaurantgids.
Parijs is populair
In totaal telt de nieuwe gids meer dan 600 sterrenrestaurants. Maar liefst 42 eetgelegenheden mochten hun eerste ster in ontvangst nemen. Tien eetgelegenheden kregen twee sterren. Vijf van die tien restaurants liggen in Parijs: Sylvestre' van Sylvestre Wahid, Le Gabriel' van Jérôme Banctel, Le Grand Restaurant' van Jean-François Piège, L'Abeille' van Christophe Moret en Histoires' van Mathieu Pacaud. Voor de vijf andere etablissementen moeten culinaire fijnproevers afreizen naar Bordeaux.
Een ster minder
Keukenmeester Alain Ducasse heeft met Le Cinq' nu wel een driesterrenrestaurant, maar zijn etablissement Le Meurice' moet het voortaan met één ster minder stellen. Le Relais Bernard Loiseau' in Saulieu, in de Bourgogne, moet eveneens een ster afgeven en gaat daarmee van drie naar twee sterren.
Verlies van toptalent
Benoit Violier, de 44-jarige chef van het Zwitserse 'Restaurant de l'Hotel de Ville' bij Lausanne, heeft zich volgens de politie met één van zijn jachtgeweren van het leven beroofd. Vorige maand verkoos het Franse 'La Liste' Violiers driesterrenrestaurant, bekend om zijn wildgerechten, nog tot s werelds beste restaurant. De chef zou normaal aanwezig zijn op de lancering van de nieuwe Michelingids in Parijs. Daar werd een minuut stilte gehouden.