Een van de redenen waarom de bijenpopulatie er zo slecht aan toe is, is het gebrek aan natuur - zeker in stedelijke omgevingen. Maar er is meer. Een recente studie van het Imperial College London, gepubliceerd in het vakblad Ecology and Evolution, nam de invloed van pesticiden op bijen onder de loep.
Imidaloprid
De onderzoekers concentreerden zich specifiek op imidaloprid, een van de meest gebruikte neonicotinoïdenvarianten. In Europa is er sinds vorig jaar een verbod op imidaloprid van kracht, maar in andere delen van de wereld wordt de pesticide wel nog gebruikt. En dat blijkt grote gevolgen te hebben op het gedrag van bijen. Wanneer die blootgesteld worden aan de stof, vliegen ze veel minder lang dan soortgenoten. Hun "voedselgebied" wordt zo verkleind met maar liefst 80%. "Neonicotinoïden kan je vergelijken met nicotine. Ze stimuleren de neuronen en zorgen zo voor een "rush" of hyperactieve uitbarsting van energie. Uit onze studie blijkt echter dat die eerste snelle vlucht ook iets veel negatiever impliceert: een veel lagere uithouding", aldus Daniel Kenna, hoofdauteur van de studie.
De bijen vliegen daardoor minder ver en kunnen in een veel minder groot gebied op zoek gaan naar voedsel. Concreet brengen ze dus minder en minder gevarieerd voedsel naar de kolonie. Als er niet genoeg bijen zijn, zorgt dat ervoor dat een groot deel van de gewassen vrij blijft van bestuiving. De afschaffing van imidaloprid is daarom een goede stap in de richting van het behoud van ons bijenbestand.