Het is algemeen geweten dat panda's evolutionair gezien niet de best ontwikkelde wezens zijn. Maar uit een Chinese studie van de uitwerpselen van tientallen reuzenpanda's blijkt nu dat de schattige diertjes eigenlijk niet aangepast zijn aan hun favoriete maaltijd.
De Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat, in tegenstelling tot de meeste planteneters, de darmbacteriën van de panda niet samen ontwikkeld zijn met het dieet. De bacteriën zijn eerder gebleven zoals die van hun allesetende familie, de beer.
Het team nam 121 stalen uit de uitwerpselen van 45 reuzenpanda's (24 volwassen panda's, 16 tienerpanda's en vijf babypanda's), en vergeleek deze met data uit een vorige studie met zeven wilde panda's. Beide studies lieten uitblijken dat de dieren niet over de belangrijke plantverterende bacteriën Clostridia beschikken.
"Dit resultaat is onverwacht en erg interessant, want het houdt in dat de bacteriën bij de panda's niet aangepast zijn aan hun unieke dieet, en plaatst de panda's voor een evolutionair dilemma," zegt Xiaoyan Pang, mede-auteur van de studie.
China's bekendste en meest geliefde dier evolueerde van een diersoort dat zowel vlees als planten at, en schakelde ongeveer twee miljoen jaar geleden over op een dieet van voornamelijk bamboe.