«Experts raden aan om voorzichtig te zijn met zonneproducten die al meer dan 12 maanden geopend zijn», waarschuwt een woordvoerder van Volksgezondheid in een interview met VRT NWS. Ze geven daar twee redenen voor: «De uv-filters die bescherming bieden tegen de schadelijke zonnestralen gaan snel achteruit na 12 maanden.» Daarnaast kan de zonnecrème ook besmet raken met bacteriën en schimmels. «Je gebruikt het product in verschillende omstandigheden en je neemt het overal mee naartoe: naar het strand, het park... Het product ligt in de hitte en er komt zuurstof aan. Daarbij komt de crème niet alleen in aanraking met je vingers, maar ook met de vuiligheid van buiten.»
Check het PNO-label
Net als andere cosmeticaproducten heeft zonnecrème een PNO: een periode na opening-label. Dat label is vergelijkbaar met een vervaldatum op voedingslabels. Het negeren van die PNO heeft geen rechtstreekse gezondheidsrisico’s, maar de gewilde bescherming kan niet meer gegarandeerd worden. «Als de werking van het product zo snel achteruitgaat, ben je op den duur gewoon aan het smeren om te smeren. En ben je niet beschermd», aldus Volksgezondheid.
Waar vind je die PNO? Dat label staat op de verpakking aangeduid met een specifiek symbool: een geopend potje. In het potje geeft men aan hoeveel maanden het product na de eerste smeerbeurt nog effectief is. Zo wijst 12M op een periode van 12 maanden te gebruiken na opening. «Zolang het zonneproduct niet geopend is, is het heel lang houdbaar.»