Onderzoekers wereldwijd houden zich bezig met allerlei levensbelangrijke vragen, zoals: hoe komt het dat mensen sneller naar junkfood grijpen als ze moe zijn? Wetenschappers van de Feinberg School of Medicine aan de Northwestern University in Chicago kwamen met een antwoord op de proppen.
Ruiken
Voor de studie verzamelden de academici enkele deelnemers. Tijdens het eerste experiment mochten ze 's nachts amper vier uur slapen. De dag erna moesten de proefpersonen snuffelen aan zoet en hartig voedsel en niet-eetbare voorwerpen. Ondertussen werd de hersenactiviteit gemeten.
Na een week moesten ze dezelfde opdrachten uitvoeren, maar mochten ze eerst acht uur in dromenland vertoeven. Achteraf vergeleken de wetenschappers de resultaten van de twee experimenten en ze merkten dat er een groot verschil was in hersenactiviteit.
Brein
"Als mensen moe zijn, vertonen ze blijkbaar een grotere activiteit in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de reukzin", legt hoofdonderzoeker Surabhi Bhutani uit aan Science News. Dat was bovendien alleen het geval bij het voedsel. Vermoeide mensen reageren met andere woorden dus alerter op de geur van eten. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen tijdens een nachtje stappen plots veel zin krijgen in ongezonde snacks.