Nederlander Piotr Havik wint Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Nederlander Piotr Havik wint Sluitingsprijs Putte-Kapellen

De Nederlander Piotr Havik (BEAT Cycling Club) heeft de 86e Sluitingsprijs Putte-Kapellen op zijn naam geschreven. Hij toonde zich aan de Belgisch-Nederlandse grens de beste na een race over 185 km. Maxime Vantomme (Tarteletto-Isorex) probeerde de aangekondigde massasprint te ontlopen. Hij begon aan de laatste lokale ronde van ruim 17 km met 25 seconden voorsprong op het peloton. Pas op een km van de streep werd hij gegrepen. Daarop waagde Havik zijn kans en hij slaagde er wel in stand te houden. De Nieuw-Zeelander Luke Mudgway werd tweede voor Lionel Taminiaux.

De Sluitingsprijs, traditioneel de laatste afspraak in het Belgische wielerseizoen, is sinds dit jaar geen UCI-wedstrijd meer en heeft dus de status van kermiskoers.

Havik volgt op de erelijst zijn landgenoot Taco van der Hoorn op.

Van bij de start volgde de ene uitval de andere op. Het duurde tot zowat 60 kilometer koers voor we een eerste echte uitval kregen. Daar zorgden Jelle Cant, Joren Segers en de Nederlander Elmar Reinders voor. Wat verderop kregen zij versterking van Guillaume Seye, Stijn De Bock en de Brit Damien Clayton.

Toen de voorsprong van de zes leiders boven de minuut steeg, kwamen de renners van Sport Vlaanderen-Baloise het tempo bepalen in de grote groep. Twintig kilometer verderop smolt door hun toedoen weer alles samen. Het sein dan voor negentien renners om op 70 kilometer van de finish te gaan aanvallen. Daarbij onder anderen Preben Van Hecke, Michael Van Staeyen, Elmar Reinders, Michiel Stockman, Jérôme Baugnies, Piotr Havik, Maxime Vantomme, Gianni Marchand en Thomas Sprengers. Laatstgenoemde kende pech en moest zijn metgezellen laten rijden.

Met nog twee ronden voor de boeg kregen we een algemene hergroepering. Maxime Vantomme achtte dan zijn kans schoon om een solo op te zetten. In de regen mocht de renner van Tarteletto-Isorex de laatste ronde aansnijden met een voorsprong van 0:25 op het peloton. Achter de eenzame vluchter kwam de tegenreactie niet echt geordend op gang tot die van Roompot-Charles het tempo optrokken. Onder de rode vod werd Vantomme ingerekend en zette Piotr Havik een snedige demarrage op. Niemand was bij machte Havik nog te remonteren.

bron: Belga