Bij een op de vijf bevallingen kiezen ouders voor een keizersnede. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 30 jaar geleden, stelt een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Opvallend is het stijgend aantal ingrepen die niet medisch noodzakelijk waren. De reden daarvoor is vaak de kleinere impact op het seksleven of de mogelijkheid om de bevalling zelf te plannen. Maar de Vlaamse vroedvrouwen willen de keuze voor een keizersnede terugdringen.
Voorafgaand gesprek
"Keizersnedes hebben een negatieve invloed op de gezondheid van moeder en kind en zijn enkel aangeraden als hun gezondheid in gevaar komt", legt Joke Muyldermans, voorzitter van de VBOV uit. "Zorgverleners hebben de opdracht te observeren of het bevallingsproces normaal verloopt, maar de gouden raad is om zo weinig mogelijk in te grijpen."
Om het aantal clean cuts' naar beneden te krijgen, is er volgens de vroedvrouwen nood aan meer sensibilisering. "Ouders dienen te beseffen dat een keizersnede niet zomaar een minimale ingreep is, maar een buikoperatie die goed overwogen moet worden en niet op aanvraag kan worden uitgevoerd. De vraag naar de ingreep moet gepaard gaan met een uitgebreid gesprek waarin samen met de ouders gezocht wordt naar andere oplossingen in plaats van de clean cut'."
De verloskundigen vinden een bondgenoot in het KCE, die wijst op de risico's van de operatie. Zo zouden vrouwen meer kans hebben op een scheuring van de baarmoeder of op problemen met de moederkoek bij een volgende bevalling. De baby zou dan weer een groter risico lopen op ademhalingsproblemen.