In zo'n asiel kan je geen dieren, maar planten adopteren, die daar zijn achtergelaten door hun vorige eigenaars. In 2017 richtte Gerardt een plantenasiel op in het Nederlandse Leiden. We zijn het asiel begonnen omdat er veel mensen zijn die planten weggooien, bijvoorbeeld omdat ze niet meer bloeien of ze net te groot worden. Andere mensen zijn dan weer op zoek naar planten en hebben wel plaats voor grote exemplaren.
Veel planten die Gerardt opvangt, zijn in slechte staat. Als een echte plantendokter verzorgt hij ze samen met de andere vrijwilligers zodat ze er weer bovenop komen. We krijgen veel uitgebloeide orchideeën binnen. Ook alocasia's zijn momenteel populair, maar mensen weten vaak niet hoe ze ervoor moeten zorgen. Wij lappen de planten weer op en zoeken een nieuwe thuis. Grote planten worden heel snel geadopteerd. De kleinere exemplaren moeten iets langer wachten, maar over het algemeen zijn onze planten erg in trek.
Tegen de wegwerpcultuur
Een plant adopteren is gratis, al wordt er wel een vrije bijdrage gevraagd om alle kosten te dekken. Maar een oude plant een nieuwe thuis bieden is vooral een duurzame beslissing. Op die manier draag je niet bij aan de wegwerpcultuur. Zonder het asiel zouden planten die nog een tweede leven kunnen krijgen, zomaar weggegooid worden. We geven mensen ook advies over hoe ze voor hun plant moeten zorgen. Verder kan je je nieuwe aanwinst stekken': je snijdt een takje van je plant, zet die in een glas water op een zonnige plek en wacht tot er worteltjes groeien. Daarna kan je je mini-plant in een nieuwe pot planten en iemand anders er een plezier mee doen.