Op een strijdmeeting in Gent heeft Vlaams Belang vrijdagavond de "missie 2014" gelanceerd met als doel de grootste partij van Vlaanderen te worden in 2024. De sfeer in de zaal zat er dan ook goed in omdat de partij in een peiling eerder op de avond over N-VA springt en die doelstelling dus al virtueel gerealiseerd is. "Het enige alternatief" is de nieuwe slogan die Vlaams Belang de komende tijd zal gebruiken. "26 mei was geen eindpunt zoals de traditionele partijen hopen. 26 mei was een beginpunt", reageerde voorzitter Tom Van Grieken op de peiling van VTM en het Laatste Nieuws, die Vlaams Belang 24,9 procent geeft tegen 22,7 procent voor N-VA. Op de meeting lanceerde Van Grieken de 'missie 2024'. "In 2024 moeten wij de grootste partij worden. Enkel zo worden wij incontournable en enkel zo kunnen we de Vlamingen een beleid geven waar onze mensen op de eerste plaats komen."
"Voor ons mogen er morgen verkiezingen komen. Wij zijn er klaar voor", zei Kamerfractieleidster Barbara Pas zelfverzekerd. Voor Van Grieken maakt de peiling duidelijk dat Vlaams Belang in het midden van het debat zal zijn, "dat onze oplossingen centraal zullen staan. Dat wij de bakens zullen uitzetten".
Van Grieken wees erop dat we niet enkel een systeemcrisis van de Belgische "onstaat" beleven, maar dat ook de traditionele partijen in een existentiële crisis verkeren. Het is hoog tijd dat ze naar de kiezer luisteren. De meerderheid van de Vlamingen, en ook van CD&V en Open Vld, willen volgens hem geen cordon sanitair rond het Vlaams Belang.
Net zoals Vlaams fractieleider Chris Janssens eerder blikte Van Grieken terug op de gesprekken met Vlaams informateur Bart De Wever. De 'startnota' voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen droeg volgens hem "onmiskenbaar een Vlaams Belangstempel". "De vraag is echter hoe ernstig Bart De Wever zijn eigen Startnota neemt. CD&V'ers en Open Vld'ers beweren zelfs dat die nota niet eens op tafel is gelegd", aldus Janssens. Van Grieken merkte op dat als CD&V en Open Vld hun zin krijgen, de N-VA haar handtekening zet onder een volgende verkiezingsnederlaag.
bron: Belga