Middeleeuwse brouwsels werken uitstekend tegen ziekenhuisbacterie

Recent stootte een laboratorium in Notthingham op een middel tegen een van de dodelijkste ziekenhuisbacteriën, het MRSA-virus. Wat het nog specialer maakt is dat het middeltje een duizend jaar oud Vikingbrouwsel is.

"Dit is iets dat we nooit hadden verwacht," zei Christina Lee, de Viking-deskundige aan de Universiteit van Nottingham die het recept vertaalde uit het Oud-Engels. "Toen het werkzaam bleek tegen MRSA waren we sprakeloos."

Het recept stond bekend als "de beste remedie ooit" en werd ontdekt in Bald's Leechbook, een medisch boek uit Engeland in de negende eeuw .

Als we aan Middeleeuwse medicijnen denken denken we vooral aan kwakzalverij, maar Lee, die al jaren de Angelsaksische medicijnen en begraaftechnieken bestudeert, vermoedt dat de realiteit complexer was. "Ik groeide op met het idee dat de zieken gewoon werden verlaten. Toen ik studeerde, ontdekte ik dat de doden met erg veel zorg werden begraven en moest ik mijn beeld bijstellen."

In het recept dat ze uitprobeerden staat expliciet dat het een infectie behandelt die veroorzaakt wordt door het MRSA-virus. Ook de ingrediënten, ui, look, wijn en ossengal trokken ook de aandacht. "Elk ingrediënt heeft anti-bacteriële eigenschappen," zegt Freya Harrison, een biologe. "Kan het effect van de combinatie sterker zijn dan de som van de effecten van de aparte delen?"

Na een zoektocht naar de juiste en authentieke ingrediënten startten ze met brouwen. Na negen dagen was het brouwsel klaar. Tot hun verbazing doodde het middeltje alle bacteriën, ook op een realistische wond was het efficiënt. Wanneer ze merkten dat het brouwsel ook werkte tegen het MRSA-virus waren de onderzoekers helemaal enthousiast.

[embed]https://www.youtube.com/watch?t=372&v=mo4K51bQVs0[/embed]

"We zeggen niet dat het een antibioticum is," aldus Harrison. "Het heeft antibiotische effecten, maar of we het kunnen gebruiken om echte infecties te stoppen is nog niet duidelijk." De combinatie van ingrediënten was uiterst effectief, maar haal je er één ingrediënt uit en het geheel werkt niet meer.

Het team overweegt nu nog middeltjes uit het boek na te maken, vooral in een brouwsel tegen verlamming zijn ze erg geïnteresseerd. In het recept staat dat berkenschors nodig is, de schors die een stof bevat die kanker zou kunnen bestrijden.