Robert Half U.K., een Britse human resources-kantoor, peilde bij meer dan 2.000 werknemers naar hun tevredenheid met hun job. Uit hun onderzoek blijkt dat oudere mensen meer geneigd zijn om zich slecht te voelen op de werkvloer dan mensen die nog niet zo lang werken.
Ouderen voelen zich ondergewaardeerd
Concreet zegt één op de zes werknemers ouder dan 35 jaar ongelukkig te zijn op zijn job, meldt Bloomberg. Dat is meer dan het dubbele dan bij mensen jonger dan 35 jaar. Volgens een ander onderzoek van de City & Guilds Group voelt een derde van de 55-plussers zich niet gewaardeerd en 16% onder hen aangeeft geen vrienden te hebben op kantoor.
Er kunnen verschillende zaken aan de bron liggen van de frustratie. Zo brengt een hoge functie in een bedijf veel stress met zich mee. Of kan een stagnerende carrière zorgen voor ontgoocheling. En gaat de zoektocht naar een balans tussen werk en privé soms ten koste van zorg voor jezelf.
"Waarom doe ik dit?"
"Er komt een tijd wanneer je ofwel geen succes bereikt hebt, de job je heeft uitgeput of je ervaringen je geleerd hebben dat familie belangrijker is", legt Cary Cooper uit. De werkexpert van de Manchester Business School ziet dezelfde reactie steeds terugkeren. "Mensen vragen zich: Waarom doe ik dit?"
Er is uitweg uit de tristesse, aldus Cooper. Vrienden maken op kantoor kan helpen, al is er niet altijd tijd voor after work-drankjes. Handiger is om je te focussen op een persoonlijk project en daarvan je passie te maken.