Iedereen met een smartphone herkent het volgende scenario: je gaat naar bed, maar voor je effectief naar dromenland vertrekt, tokkel je nog wat op je gsm. Omdat je het toestel de volgende ochtend opnieuw nodig hebt, laat je het 's nachts maar op. Maar is dat wel zo'n goed idee?
Goed en slecht nieuws
Eerst het goede nieuws. Volgens Edo Campos, woordvoerder van de batterijmaker Anker, zijn smartphones slimmer geworden. "Elk apparaat heeft een ingebouwde chip die ervoor zorgt dat de telefoon niet verder opgeladen wordt dan 100%", legt hij uit aan Time. "Dankzij die technologie stopt de gsm met opladen als je een volle batterij hebt."
Toch zit er ook een keerzijde aan de medaille. Door de smartphone 's nachts in de stekker te steken, zal je de batterij niet volledig om zeep helpen. Toch is deze gewoonte schadelijk. Je telefoon is namelijk niet de hele nacht volledig opgeladen. Na een tijdje zakt de batterij iets onder de 100% en moet je toestel weer compenseren.
"Hoe je het ook draait of keert: als je je smartphone 's nachts oplaadt, zit hij per jaar eigenlijk drie tot vier maanden in het stopcontact", beweert Hatem Zeine van Ossia, een ontwikkelaar van draadloze oplaadtechnologie. "Dit proces is onvermijdelijk nefast voor de capaciteit van de batterij, zelfs al doen bedrijven nog zo hun best om dit probleem op te lossen."
Wat moet je dan wel doen?
Het toestel urenlang in de stekker laten zitten is dus uit den boze. Als je wil dat je batterij lang meegaat, dan hou je het laadpercentage best tussen de 10 en 90%. Daarnaast raadt Zeine aan om je telefoon af en toe overdag eens op te laden.