Maak kennis met de digitale hulpmiddeltjes van #fitgirlMare

Maak kennis met de digitale hulpmiddeltjes van #fitgirlMare

"Motiveren, is dat geen taak van de coach?", hoor ik je denken. Tot op zekere hoogte is dat waar. Want hoewel die dreigende sms van coach Koen Van Malderen ongetwijfeld werkt als een stok achter de deur, heb je in the long run intrinsieke motivatie nodig om deze nieuwe levensstijl vol te houden. En wat werkt er nu beter dan een overzicht van je verbruikte calorieën, het aantal gezette stappen of het totale aantal kilo's dat je tijdens je training opgetild hebt? Die thumbs up van je virtuele assistent is een leuke extra.

Mijn digitale dieetgoeroe

Om mijn eetgewoontes te registreren maak ik gebruik van de app Myfitnesspal. Dit is ongetwijfeld één van de meest gebruikte en meest veelzijdige sportapps. De toepassing is compatibel met onder andere Runkeeper, Google Fit, Strava, Garmin en Trainerize, al kan je je trainingen ook gewoon handmatig ingeven in de app zelf. Verder stel je vooraf een doel (bijkomen – afvallen – op gewicht blijven), waarna de app aan de hand van een vragenlijst het aantal toegestane calorieën per dag bepaalt. Bedoeling is dat je dagelijks ingeeft wat je precies eet, zodat je zelf kan checken of je al dan niet goed bezig bent.

"Zo'n 90% van de mensen houdt dit amper een week vol", waarschuwde mijn coach me vooraf. Maar met dank aan de handige database met voedingsmiddelen kan ik al drie weken niet meer zonder. Het enige struikelblok zijn de vakanties en restaurantbezoekjes. Op die momenten heb je geen flauw benul wat je precies eet. Maar he: je geeft jezelf niet voor niets een welverdiende pauze. Af en toe mag je best een keertje zondigen, toch?

Mijn nerdy loopmaatje

Runkeeper is al jaar en dag mijn favoriete gezelschap tijdens de loopsessies. De app houdt je up-to-date over hoe je training verloopt door om de vijf minuten de gelopen afstand, de verstreken tijd en het tempo door te geven. Achteraf krijg je een handig overzichtje van de afgelegde route, de snelheid, de verbruikte calorieën en hoe deze training zich verhoudt tot de andere loopsessies. Verder kan je ook de totale afstand van al je loopsessies zien en ingeven wanneer je een nieuw paar schoenen koopt. Zo kan je je loopschoenen tijdig vervangen.

Mijn hartsvriend

Tijdens het lopen maak ik ook gebruik van de TomTom Spark 3, de nieuwste hartslagmeter van TomTom. Je hartslag wordt gemeten aan de pols en niet met een klassieke borstband zoals bij de meeste hartslagmeters. Aanvankelijk vreesde ik dat het toestel daardoor minder accuraat zou meten. Uit enkele tests blijkt dat gelukkig niet het geval te zijn. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik de Sparks nog maar een viertal weken gebruik. Ik kan dus geen uitspraken doen over hoe dit op de lange termijn eventueel verandert. Verder kan je ook muziek uploaden op je horloge. Dat klinkt omslachtig voor wie op z'n smartphone een hele muziekbibliotheek heeft staan, maar het zorgt er wel voor dat je op regenachtige dagen gewoon je toestel thuis kan laten. Het horloge is compatibel met Runkeeper, dus je statistieken kan je achteraf gewoon uploaden.

Foto's Pexels

Mijn fitnessbudy

Mijn coach Koen Van Malderen is een grote fan van Trainerize en na enkele weken deel ik zijn enthousiasme volledig. Hoewel de app initieel wat ingewikkeld lijkt, is ie bijzonder praktisch om je vooruitgang bij te houden en zelf nieuwe oefeningen vanop afstand aan te leren. Wanneer Koen een nieuwe training voor mij samenstelt, geeft hij immers alle oefeningen samen met het vereiste aantal herhalingen in. Vervolgens kan ik via de app alles bekijken, indien nodig zelfs met bijbehorende filmpjes. Aan het einde van een training geef ik vervolgens in wat ik precies gedaan heb. Omdat Koen ook een overzicht heeft van mijn statistieken, kan hij heel gemakkelijk mijn vooruitgang volgen.

Zijn deze hulpmiddeltjes echt nodig?

Dat is wellicht de vraag die je je aan het einde van dit artikel stelt. Het antwoord is natuurlijk nee.Niets houdt je tegen om alle trainingsgegevens gewoon ergens op een papier te noteren. Maar als je doelgericht wil trainen en je het jezelf niet te moeilijk wil maken, zijn bepaalde apps die je trainingen registeren verdraaid handig. Zo weet je exact wat je gedaan hebt tijdens een bepaalde training en of je vooruitgang maakt. Hetzelfde geldt voor je voeding: je kan handmatig de voedingswaarde van alles berekenen, maar waarom zou je daar in godsnaam je tijd aan verspillen als je ook gewoon de barcode van het voedingsmiddel in kwestie kan scannen?

 

Mare Hotterbeekx