Loonmatiging zet Belgische middenklasse onder druk

Loonmatiging en besparingen in de overheidsdiensten zetten de Belgische middenklasse onder druk. Daar waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voor in het kader van een nieuwe studie van het VN-orgaan. België is zowel voor als tijdens de financiële crisis gevrijwaard gebleven van de erosie van de Europese middenklasse, zegt Daniel Vaughan-Whitehead, co-auteur van het IAO-rapport. Terwijl de middenklasse in Europe tussen 2004 en 2011 met 2,3 procent is gekrompen, nam de Belgische middenklasse juist met één procent toe. België was daarmee een van de uitzonderingen in de EU.

De vrijwaring van de Belgische middenklasse is volgens Vaughan-Whitehead het gevolg van enkele stabiliserende factoren, zoals een traditie van sociale dialoog, de automatische indexering van de lonen en een openbare sector die is gevrijwaard gebleven van zware besparingen.

Maar, zo waarschuwt de auteur van de studie, de tendens tot loonmatiging en de afbouw van de openbare sector zet die middenklasse verder onder druk, ook in België. "De middenklasse maakt veel gebruik van overheidsdiensten. Die afbouwen weegt op de middenklasse. Een kleiner aanbod aan kinderopvang bijvoorbeeld betekent dat tweeverdieners minder gaan werken en minder inkomen hebben".

Die extra druk op de middenklasse is geen goed nieuws, waarschuwt de IAO. "Het is de middenklasse die het Europees sociaal model financiert en zorgt voor economische groei", aldus Daniel Vaughan-Whitehead.

bron: Belga