Op de erelijst volgt Kums Anderlecht-middenvelder Dennis Praet op. Voor de Gentenaars is het officieel nog maar de tweede Gouden Schoen in de clubgeschiedenis, na Roland Storme in 1958. En AA Gent werd meteen ook de grote slokop op het gala, met prijzen voor Hein Vanhaezebrouck (beste coach), Matz Sels (beste doelman), de Deen Nicklas Pedersen (mooiste doelpunt) en een volledig Gentse top drie in de eindstand.
Voor de 27-jarige Kums was 2015 het jaar van de absolute doorbraak. De creatieve middenvelder werd vanaf januari 2015 de exponent van de opmars van de Gentenaars, die hen uiteindelijk in mei naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis leidde. Vooral in de play-offs nam hij toen zijn team op sleeptouw, met een treffer in de titelmatch tegen Standard als kers op de taart.
Nadien volgde winst in de Supercup tegen Club Brugge en een degelijke start van het nieuwe seizoen in de competitie, maar Kums koos toch vooral het hoogste Europese toneel om te schitteren. Met AA Gent overleefde hij een zware groep met Zenit, Valencia en Lyon in de Champions League, waardoor de Buffalo's konden doorstoten naar de achtste finales. Nadien werd hij door de UEFA opgenomen in het elftal van de groepsfase.
In de Jupiler Pro League toonde Kums zich met tien doelpunten en zes assists voor Nieuwjaar een pak productiever dan vorig seizoen, een leidersplaats voor de Oost-Vlamingen op negen speeldagen voor het einde van de reguliere competitie is het resultaat. Ook Wilmots kon in het najaar niet meer om Kums heen en beloonde hem met drie selecties voor de nationale elf.
De Dilbekenaar is het typische voorbeeld van een speler die pas op latere leeftijd volledig tot bloei gekomen is. Een jaar geleden moest hij in de Gouden Schoen nog vrede nemen met een gedeelde 32ste plaats. Als jeugdproduct van RSC Anderleecht, waar zijn vader jeugdrainer was, wachtte hij in de hoofdstad geduldig op zijn kans. Toen die er niet kwam, volgden uitleenbeurten aan Lierse (2007) en KV Kortrijk (2008).
Die laatste club nam Kums uiteindelijk definitief over van paars-wit. In het Guldensporenstadion plukte Heerenveen hem in 2011 weg, en na een tweejarig avontuur in Nederland keerde hij in 2013 terug naar België. Zijn verblijf bij Zulte Waregem duurde slechts één seizoen, hetgeen een jaar later bij Gent volgde is intussen al voetbalgeschiedenis.