Kritiek Somers op jeugdrechtbank - "Plaatsing in open instelling kon niet wegens plaatsgebrek"

De Mechelse rechtbank reageert op de uithaal van burgemeester Bart Somers aan het adres van de jeugdrechtbank. Somers uitte eerder donderdagavond kritiek op een beslissing van de Mechelse jeugdrechtbank die een 13-jarige delinquent niet in een instelling plaatste. "Er werd kennisgenomen van de kritiek dewelke over een beslissing van een jeugdrechter van onze rechtbank geformuleerd werd. Het is inderdaad juist dat de jeugdrechter in Mechelen gelast werd met het toezicht op een 13-jarige jongen die verdacht werd van zwaarwichtige feiten, die een groot onveiligheidsgevoel creëren", klinkt het in een geschreven reactie van Theo Byl, afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Mechelen. "Het is evenwel niet juist dat er door de jeugdrechter op een laconieke en onverantwoorde manier tewerk zou zijn gegaan. Een juiste weergave van de omstandigheden dringt zich op."

"Anders dan gesuggereerd, werd er door de Jeugdrechter wel degelijk overwogen om de nodige maatregelen te nemen. Een plaatsing in een gesloten instelling is voor een 13-jarige wettelijk niet mogelijk. Enkel een plaatsing in een open instelling is mogelijk, en dat heeft de Jeugdrechter ook overwogen. Daarvoor heeft ze zelf de nodige contacten heeft gelegd met de teamverantwoordelijke van de Sociale Dienst in Mechelen.

Op dit moment is er geen plaats in een open instelling van de Vlaamse Gemeenschap. Er wordt voor wat deze plaatsingen betreft met een beurtrol gewerkt, waarbij de verschillende gerechtelijke arrondissementen om de beurt de mogelijkheid hebben om met een minderjarige in de instelling terecht te kunnen. Voor wat ons arrondissement betreft, werd vernomen dat we nog niet onmiddellijk aan de beurt zijn. De jeugdrechter kon in die context dan ook niet anders dan de betreffende minderjarige in vrijheid stellen en een aantal begeleidingsvoorwaarden op te leggen."

De minderjarige zal morgen/vrijdag naar aanleiding van een mogelijke betrokkenheid bij nieuwe feiten opnieuw bij de jeugdrechter voorgeleid worden. "Het valt evenwel niet uit te sluiten dat eenzelfde situatie zich ook morgen zal herhalen, wat uiteraard te betreuren valt", klinkt het nog. "Als rechtbank zijn wij ervan overtuigd dat er binnen onze rechtbank op alle niveaus al het mogelijke wordt gedaan om met de voorhanden middelen en mogelijkheden, die ook op dit vlak vaak beperkt zijn, op een zo gepast mogelijke manier te reageren in de dossiers die zich aandienen en betreuren dat dit op basis van verkeerde informatie in twijfel wordt getrokken."

bron: Belga