Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Health Behaviour in School-aged Children'-studie wordt om de vier jaar afgenomen bij 220.000 leerlingen van 11, 13 en 15 jaar uit 42 landen. Concreet rookt 10% van de Vlaamse 15-jarigen minstens één keer per week, wat fors minder is dan enkele jaren geleden. Ook het alcoholgebruik is sterk afgenomen: zo'n 11% van de 15-jarige meisjes geeft toe wekelijks een glaasje alcohol te nuttigen. Bij de jongens gaat het om 18%.
Genderverschillen
Deze positieve trend wordt wel overschaduwd door andere aspecten. Zo hebben steeds meer Vlaamse jongeren te kampen met overgewicht. Bij de meisjes is zo'n 13% te zwaar, bij de jongens 18%.
Daarnaast heeft 25% van de Vlaamse meisjes meer dan een keer per week gezondheidsklachten. Bij de jongens ligt dat cijfer iets lager: 17%. «De studie onthult grote genderverschillen qua gezondheid», bevestigt Jo Inchley van de Schotse Universiteit van St Andrews en hoofd van het onderzoek. «Terwijl meisjes meer geneigd zijn om meer groenten en fruit te eten en hun tanden vaker te poetsen dan jongens, worstelen ze vaker met een negatief zelfbeeld en een zwakkere mentale gezondheid. Jongens zijn over het algemeen fysiek actiever, maar ook meer geneigd om risicovol gedrag te vertonen.»
De professor wijst er ook op dat de socio-economische status een belangrijke rol speelt. «Jonge mensen met een meer achtergestelde achtergrond hebben niet alleen een zwakkere gezondheid, maar krijgen ook minder steun van familie en vrienden.»
Onveilige seks
Opvallend is dat Vlaamse jongeren nog steeds vaker onveilige seks hebben dan andere jongeren uit Europa en Noord-Amerika. Amper de helft van de 15-jarige meisjes zou bij het vrijen een condoom gebruiken. Bij de jongens gaat het om 64%.
Foto AFP / Y. A. Thu