Israëlische archeologen hebben in de Negevwoestijn, in het zuiden van het land, de overblijfselen van een minstens 1.200 jaar oude moskee ontdekt. Dat hebben de archeologen vandaag zelf bekendgemaakt. "Een kleine, landelijke moskee uit de zevende of achtste eeuw is een zeldzame vondst, zeker in het gebied ten noorden van Beër Sjeva, waar een gelijkaardig gebouw nooit eerder werd gevonden", zo zeggen Jon Seligman en Shahar Zur, die aan het hoofd stonden van het archeologische team.
De overblijfselen van de openluchtmoskee werden ontdekt in de bedoeïenenstad Rahat. De archeologen legden de funderingen bloot van een rechthoekig gebouw met een ronde gebedsnis die naar het zuiden wijst, in de richting van Mekka.
"We kennen uit deze periode moskeeën in Jeruzalem en in Mekka. Maar hier hebben we een bewijs van een oud gebedshuis, dat vooral lijkt te zijn gebruikt door landbouwers uit de regio", zeggen de archeologen nog.
Volgens Gideon Avni, professor in de archeologie, gaat het om een van de oudste bekende moskeeën in het huidige Israël. De komst van de islam in het gebied dateert van na de Arabische verovering, in het jaar 636.
Tijdens het opgraven werden ook een hoeve uit de zesde of zevende eeuw en een kleine nederzetting uit de zevende of achtste eeuw ontdekt.
bron: Belga