1. Bijna een kwarteeuw oud
De smiley is ouder dan het internet! Het gezichtje werd zo'n 45 jaar geleden bedacht en vastgelegd door The Smiley Company. Al nam de emoticon pas echt zijn vlucht toen de zoon van de originele bedenker erin slaagde om de merknaam te laten registreren.
2. 3.645 smileys
Intussen bestaan er al zo'n 3.645 smileys, en die staan allemaal geregistreerd in het grote Smileywoordenboek. Je kan het zo gek niet bedenken, of de smiley bestaat. Wat dacht je van 'Viv the volleybal', of de smiley van een gefrustreerde appel? Binenkort komen er ook smileys met rosse en kale mensen.
3. Mannen gebruiken meer smileys
Het Nederlandse mediabureau Coosto deed een onderzoek naar het smiley-gebruik bij onze noorderburen. Opvallend: Nederlandse mannen gebruiken meer smileys. Als zijn de vrouwen wel fanatieker hun gebruik, áls ze smileys gebruiken.
4. Wenen van het lachen
De populairste smiley volgens hetzelfde onderzoek? ? Blijkbaar gebruiken we het wenende lachgezichtje vaak om onze emoties online uit te drukken.
5. Verkeerde vlag
Ook vlaggen-emoji's worden vaak gebruik op sociale media. Opvallend: Nederlanders kennen hun eigen vlag niet zo goed. Want tijdens Koningsdag werd de Nederlandse vlag veelvuldig getweet, maar ook de Luxemburgse vlag piekte op Twitter.
6. Wereld-smileydag
Wat is dan de reden dat we vandaag het lachebekje vieren? Dat komt omdat de kalender-emoji in iOS (en andere besturingssystemen) 17 juli aangeeft.