"Hoeveel slaap je nodig hebt, neemt geleidelijk af met de leeftijd", vertelt slaapexpert Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum aan het Nederlandse magazine GezondNu. "Een baby slaapt 14 tot 16 uur, kinderen op de basisschool hebben 11 tot 12 uur per nacht nodig en jongeren op de middelbare school 9 tot 10 uur. Tussen je 20ste en 25ste jaar is 8 tot 9 uur de norm en als je ouder dan 25 bent, heb je 7 à 8 uur slaap per nacht nodig. Rond je 65ste neemt dit nog iets af, dan lukt het voor de meeste mensen met 6,5 tot 7,5 uur."
Niet alleen je leeftijd speelt een rol, maar ook je levensstijl en lichamelijk activiteit. "Hoe meer je lichamelijk en geestelijk bezig bent, hoe meer slaap je nodig hebt. En als je veel in de buitenlucht bent, slaap je beter en langer", verklaart Hamburger.
Naast de externe factoren, zijn er ook je genen die bepalen of je een kort- of langslaper bent. Die genen bepalen je bioritme en de homeostatische processen in je lichaam, zoals het regelen van de lichaamstemperatuur.
Slecht geheugen en humeur
Over een ding zijn verschillende wetenschappers het eens: wie minder dan zeven uur slaapt, heeft een tragere reactiesnelheid, kan moeilijker beslissingen nemen en heeft een slechter geheugen en humeur. Wie acht of negen uur slaapt, ondervindt daarentegen geen negatieve of positieve gevolgen.
Langer slapen heeft dan wel weer voordelen. Hoewel je niet elke nacht tien uur slaap nodig hebt, kan het zeker ook geen kwaad. Zo bouw je een extra buffer voor momenten dat je minder lang in je bed doorbrengt. Ga dan wel vroeger slapen, stelt Hamburger. "Aan het begin van de nacht heb je namelijk de meest diepe slaap. Uitslapen is dus niet de manier om slaap in te halen, want aan het einde van de nacht heb je vrijwel geen diepe slaap, daarom rust je er minder van uit."