Hartverwarmende soeprecepten voor regenachtige herfstdagen

Hartverwarmende soeprecepten voor regenachtige herfstdagen

Je vraagt je wellicht af waarom je een kookboek voor soepen nodig zou hebben. Uiteindelijk is het toch gewoon een kwestie van wat groenten, water en bouillon in een kookpot smijten en klaar? Wel, dat is natuurlijk een handige oplossing voor wanneer je weinig tijd hebt, maar het kan ook anders en beter. Door bijzondere combinaties te maken, kleine toevoegingen te doen en de juiste specerijen te gebruiken, kan een soep een waar culinair hoogstandje worden. Daan zijn deze recepten het perfecte voorbeeld van.

Maleise pompoensoep

Ingrediënten (4-6 personen)

  • 500 milliliter groentebouillon
  • 400 gram kokosmelk uit blik + 4 eetlepels van het romige bovenlaagje uit een ander blik

  • 2 theelepels tamarindepasta
  • 600 gram geschilde en in blokjes gesneden (fles)pompoen
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1/2 eetlepel kokospalmsuiker
  • 1 eetlepel witte misopasta
  • Zeezout
  • Korianderblaadjes ter afwerking
  • Voor de specerijenpasta

    • 2 eetlepels olie
    • 3 centimeter verse galangawortel (geschild en grof gehakt)
    • 2 stengels citroengras (in grove repen)
    • 2 centimeter verse kurkuma (geschild en grof gehakt)
    • 2 tenen knoflook (grof gehakt)
    • 2 centimeter verse gember (geschild en grof gehakt)
    • 3 banaansjalotten (gepeld en grof gehakt)
    • 1-2 gedroogde chilipepers (grof gehakt)

  • Bereidingswijze

    • Maal alle ingrediënten voor de specerijenpasta in een hakmolen of kleine keukenmachine tot een gladde pasta.
    • Doe de pasta in een grote pan en bak hem 3 minuten op laag vuur tot hij heerlijk geurig en aromatisch is.
    • Voeg de bouillon, kokosmelk, tamarindepasta en pompoen toe en draai het vuur hoger. Leg een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
    • Draai het vuur lager zodra de soep zachtjes kookt en laat hem 30-35 minuten pruttelen tot de pompoen zacht is.
    • Meng de maïzena met een scheutje water en roer tot hij is opgelost. Voeg het mengsel toe aan de soep, gevolgd door de kokospalmsuiker en misopasta.
    • Roer de ingrediënten door de soep en laat hem nog een paar minuten pruttelen tot hij iets is ingedikt. Breng op smaak met zout.
    • Schep de soep in warme kommen en strooi de verse koriander erover.

    Pastinaak, peer en kardemom

    Ingrediënten (4 personen)

    • 4 peren (net niet rijp)
    • 1 eetlepel olijfolie + een scheutje om in te vetten
    • 1 ui (gesnipperd)
    • 1 teen knoflook (fijngehakt)
    • 500 gram pastinaken (geschild en in blokjes)
    • Zaden van 6-8 kardemompeulen (gemalen in een vijzel)
    • 1 liter zelfgemaakte groentebouillon
    • Een flinke scheut citroensap
    • Zeezout en versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    • Maak eerst de perenchips. Verwarm de oven op 100°C en vet een grote bakplaat in.
    • Snijd twee van de peren met een mandoline in dunne plakken (schil ze niet), ze moeten maximaal 2 millimeter dik worden.
    • Leg de plakken peer op de bakplaat en zet ze 30 minuten in de oven. Keer ze en bak ze nog eens 30 minuten tot ze droog zijn - ze worden nog knapperiger tijdens het afkoelen.
    • Verhit intussen de olie op laag vuur in een grote pan en bak hierin de uit en knoflook 10 minuten tot de ui zacht en glazig is.
    • Roer de pastinaken en kardemom door het mengsel, voeg de bouillon toe en laat het geheel 15 minuten koken tot de pastinaken zacht zijn.
    • Schil intussen de resterende twee peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in blokjes.
    • Voeg de peren toe aan de soep en laat ze 5 minuten meekoken tot ze zacht zijn.
    • Pureer de soep in de blender en voeg zout, zwarte peper en een flinke scheut citroensap toe.
    • Serveer de soep in warme kommen en garneer ze met de perenchips en zwarte peper.

    'Veel Soeps', Rebecca Woods, Spectrum, 144 pagina's, 16,99 euro.