H - Herdenkingsmunt van 5 euro voor 100 jaar wapenstilstand

De Koninklijke Munt van België (KMB) laat een muntstuk met een waarde van 5 euro slaan ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918. "Met de uitgifte van deze munt dragen wij ons steentje bij aan het herdenken van het leed dat oorlog wereldwijd veroorzaakt", zo luidt het in een persbericht. Op de munt, waarvan er 100.000 exemplaren zullen worden geslagen, staan onder meer een soldatenhelm en een klaproos afgebeeld. Wie de herdenkingsmunt in huis wil halen, kan die voor 12,50 euro (zonder verzendingskosten) bestellen op herdenkingsmunten.be. De munt is ook een wettig betaalmiddel.

De geallieerden en het Duitse Rijk ondertekenden op 11 november 1918 in een treinwagon nabij het Franse Compiègne het document dat een einde maakte aan "De Groote Oorlog".

Voor muntmeester Ingrid Van Herzele heeft de munt naast een verzamelwaarde ook een belangrijke historische betekenis: "De Eerste Wereldoorlog was een verschrikkelijk conflict dat miljoenen levens heeft geëist en dat ons land voor altijd getekend heeft. En ook al vieren we binnenkort 100 jaar wapenstilstand, we weten allemaal dat zowel binnen als buiten Europa sindsdien nog heel veel oorlogen hebben gewoed. We mogen vrede dan ook nooit vanzelfsprekend vinden", aldus Van Herzele.

bron: Belga