Als we ouder worden, heeft ons lichaam steeds meer moeite om de zogenoemde mitochondriën, een soort van inwendige energiecentrales, op te laden. Hierdoor raken de mitochondriën versleten, sterven ze af of worden ze giftig. Deze transformatie maakt de spieren zwakker en wordt zelfs gelinkt aan ziektes als Parkinson.
Wormen en muizen
In een baanbrekende studie van de Zwitserse universiteit Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) hebben wetenschappers een anti-verouderingsstof ontdekt. Zo zouden de bacteriën in onze darm stofjes uit een granaatappel omzetten in het mirakelmolecule urolithine A. Deze substantie heeft een helende kracht en kan defecte mitochondriën opnieuw herstellen.
De theorie klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar de eerste experimenten zijn veelbelovend. Uit een test blijkt dat de levensverwachting van wormen met 45% toeneemt als ze worden blootgesteld aan urolithine A. Muizen kunnen dan weer 42% langer lopen als ze zes weken behandeld werden. De wetenschappers starten nu met klinische testen bij mensen en zijn hoopvol om opnieuw goede resultaten te behalen.