"Gevaarlijkste laptop ter wereld" verkocht voor 1,1 miljoen euro

"Gevaarlijkste laptop ter wereld" verkocht voor 1,1 miljoen euro

Wanneer we een nieuwe laptop kopen, is een toestel dat besmet is met allerlei virussen het laatste waar we naar op zoek zijn. Toch heeft een anonieme koper een computer gekocht die maar liefst zes van de meest gevaarlijke virussen ter wereld bevat. De nieuwe eigenaar van de "gevaarlijkste laptop ter wereld" legde maar liefst 1,3 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) op tafel voor het apparaat. Op het toestel staan onder meer de virussen ILOVEYOU, worms MyDoom en SoBig. Ook malware zoals DarkTequila en BlackEnergy zijn op de laptop terug te vinden. Samen hebben zij wereldwijd honderdduizenden computers besmet en een schade aangericht van bijna 85 miljard euro. Het is de nieuwe koper dan ook niet toegestaan om het apparaat op het internet te gebruiken.

Kunstproject

Een ransomware die niet op het toestel mocht ontbreken was de beruchte Wannacry. Sinds 2017 vergrendelde die gijzelsoftware ongeveer 200.000 computers in meer dan honderd landen en eiste het losgeld om de toestellen opnieuw vrij te krijgen. De immense schade die de ransomware heeft berokkend wordt geschat op bijna 4 miljard dollar (3,5 miljard euro). Het idee om Wannacry en andere malware op één laptop te bundelen kwam van kunstenaar Guo O Dong. Hij beschouwt de laptop als een kunstproject en gaf het de naam 'The Persistence of Chaos', ofwel 'De volharding van chaos'. Met zijn initiatief wil hij de impact van malware meer onder de aandacht te brengen. "Ik creëerde 'De volharding van chaos' omdat ik wilde zien hoe de wereld reageert op de impact van malware, en hoe het de impact waardeert", legde de kunstenaar uit aan het zakenblad Forbes.

Windows XP

De laptop in kwestie is een oude Samsung Netbook die dateert uit 2008 en nog gebruikmaakt van het verouderde besturingssysteem Windows XP. Om te verhinderen dat de malware zich zou verspreiden naar andere toestellen, werd het apparaat achter slot en grendel bewaard. Het was nooit verbonden met het internet of met andere toestellen die een internetverbinding hebben. Wie het doen en laten van de laptop wil opvolgen, kan terecht op de website van de kunstenaar. Daar is een livestream te volgen die de laptop permanent weergeeft.