Donder en bliksem schudden hemel en aarde door elkaar want de strijd tussen Loki en Thor is volledig losgebarsten. Te midden de chaos en het strijdgewoel is de levensboom Yggdrasil tijdelijk onbewaakt. Dit is de uitgelezen kans om die te beklimmen en zelf een plaats tussen de goden op te eisen. Weet jij jouw rivalen in de race naar de top te verslaan?
Het doel van Valda is om een god te worden door volgelingen achter je te scharen. Die krijg je als je tempels bouwt of koopt met grondstoffen. Per volgeling klim je 1 stap hoger naar de overwinning en het eeuwige leven in Asgard. Wie als eerste 20 volgelingen heeft, of de meeste volgelingen heeft aan het einde van de 6de ronde, wint het spel.
Arsenaal aan kaarten
De doos is alles behalve klein te noemen. Hij bevat al het spelmateriaal om 2 tot 5 spelers minimaal een uur spelplezier te bezorgen. Je krijgt een centraal spelbord, 5 spelersborden, 150 speelkaarten, 90 grondstoftokens, 45 tempeltokens, een Drakkar pion en 55 blokjes in 5 verschillende kleuren. Het artwork van Mateusz Mizak & Batist Vermeulen is op zich al reden genoeg om dit spel in huis te halen.
Het deck van 150 kaarten is ingedeeld in 4 soorten: gele actiekaarten, rode aanvalskaarten, godenkaarten en schildkaarten. De godenkaarten blijven apart, maar de rest vormt samen de centrale trekstapel. De godenkaarten worden per god verdeeld en vormen afzonderlijke stapels op het spelbord. Vervolgens ontvangt iedere speler een aantal grondstoffen en 6 kaarten van het centrale deck om mee te starten.
Nadat het bord klaargemaakt is en alle grondstoffen en startkaarten zijn uitgedeeld, kan de strijd van start gaan. Iedere Viking doorloopt per ronde vijf fases:
1. Grondstoffase
Per gebouwde mijn mag je een aantal gele en blauwe dobbelstenen werpen. Neem het aantal tokens dat overeen komt met de gerolde resultaten. Je kan via deze weg goud, edelstenen of bloed van de goden verkrijgen. Houd je grondstoffen goed in de gaten, want je zal ze hard nodig hebben in fase 3 en/of 5.
2. Spelfase
In deze fase neem je 2 kaarten van de centrale stapel in je hand en mag je tot driemaal toe een actie ondernemen. De acties waar je uit kan kiezen zijn: een gele actiekaart spelen, een extra grondstof naar keuze nemen of extra kaarten nemen.
3. Bouwfase
Tijdens deze fase mag je tot 2 gebouwen optrekken om jouw positie op het bord te versterken. In Valda kan je mijnen of tempels bouwen. Mijnen geven je in fase 1 meer grondstofdobbelstenen, tempels geven je extra krachten en leveren je bij de constructie telkens een volgeling op.
4. Aanvalsfase
Vechten en plunderen zit nu eenmaal in je bloed als Viking. Tijdens de aanvalsfase mogen de andere spelers elk 1 aanvalskaart spelen om jou aan te vallen. Lukt het niet om jezelf te verdedigen, dan kan je rivaal jouw volgeling ontvoeren of vermoorden of zelfs 1 van je tempels tot as reduceren. Valda is zeker geen theekransje!
5. Volgelingenfase
Je verkrijgt volgelingen met actiekaarten, door tempels te bouwen, door ze te stelen of door hen in deze fase te verzamelen met de tempelkrachten van Loki, Odin of Thor.
Per Lokitempel mag je het lot tarten. In deze fase rol je een speciale dobbelsteen die je 0, 1 of 2 volgelingen oplevert. Maar hij kan je ook een volgeling kosten! Odin & Thor laten je, indien je een tempel voor hen hebt gebouwd, toe om grondstoffen in volgelingen om te zetten.
Zodra elke speler deze fases heeft doorlopen, vaart de Drakkarpion verder naar de volgende ronde en herhaalt het proces zich.
Ons verdict
De vormgeving is de belangrijkste aantrekkingsfactor van Valda. Als je de doos ziet, verwacht je een Riskachtig slagveld, maar eigenlijk dient het centrale bord meer voor de puntentelling, om de beurten te markeren en de godsgebieden aan te duiden. Het is dus veel minder druk dan je zou verwachten. Het spel werkt, zeker in de latere rondes, enorm opzwepend en uitdagend. Naarmate je dichter naar de top van de levensboom klimt, zullen je rivalen hun pijlen (of bijlen) harder op jou richten.
Het grootste minpunt van Valda is dat de beurten ellenlang duren. Tijdens de eerste rondes voelt het spel enorm traag en log aan, maar vanaf de derde ronde hebben de spelers het ritme wel te pakken en begint het sneller én heftiger te gaan. Hoe meer spelers aansluiten, hoe langer het spel duurt.
Wie als eerste de top van Yggdrassil wilt bereiken, zal sluw moeten zijn en ook flink wat klappen durven uit te delen. Bij dit spel is aanvallen soms echt de beste verdediging.
Valda is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt of via de Bannan Games-webshop.
-Rufus Verswijvel
IG @boardgamepirate