Fossielen gevonden die impact van asteroïde op aarde bevestigt

Fossielen gevonden die impact van asteroïde op aarde bevestigt

De impact van de asteroïde bij Mexico was een van de meest destructieve gebeurtenissen in de geschiedenis van de aarde. 75% van de dier- en plantensoorten van de planeet stierf uit. In Noord-Dakota in de Verenigde Staten vond het team van paleontologen van de University of Kansas en de University of Manchester "ontzettend veel prachtig bewaard gebleven fossielen van dieren en vissen". Deze vondst zou de grote impact van de meteoriet op al het leven op aarde nu bevestigen

Tsunami

Op de locatie vonden onderzoekers "zoetwatervissen, gewervelde landdieren, bomen, takken, boomstammen, zeevegetatie en andere zeedieren", vertelt Robert DePalma, leider van het onderzoek aan CNN. Die zouden daar zijn terechtgekomen door een gigantische tsunami na de inslag van de meteoriet.

"Geen enkele andere site is zo goed bewaard", zegt DePalma. "En deze specifieke gebeurtenis is rechtstreeks verbonden met ons allemaal, met elk zoogdier op aarde. Dit is in wezen waar we de planeet hebben geërfd. Niets was hetzelfde na de impact van deze asteroïde: het werd een planeet van zoogdieren in plaats van een planeet van dinosaurussen." (lees hieronder verder)

AFP / Robert DePalma

Dinosaurusaspect

Prominente paleontologen die niet bij het onderzoek betrokken waren, klinken echter voorzichtig. "De geologische interpretatie lijkt mij erg geloofwaardig, en de visfossielen lijken een catastrofale gebeurtenis bij of nabij de asteroïde-impact te bewijzen, maar het dinosaurusaspect van het verhaal is mij niet zo duidelijk", zegt Stephen Brusatte, een docent en onderzoeker in paleontologie aan de Universiteit van Edinburgh. "Het enige gevonden dinosauriërfosiel is een deel van een heupbot," voegde hij eraan toe. "Ik hoop dat er nog andere fossielen van dinosauriërs op de site zijn. Ik kijk er naar uit om er meer over te horen, ik hoop alleen dat dit niet te sensationeel is geweest. Het zou geweldig zijn als het allemaal waar is."

AFP / Robert DePalma