Euroministers op zoek naar nieuw elan voor eurobudget

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden beraden zich vandaag in Brussel op een buitengewone bijeenkomst over een nieuw Frans-Duits voorstel voor een budget voor de eurozone. Voorzitter Mario Centeno hoopt op "een doorbraak", maar landen als Nederland blijven hoogst voorzichtig. Een aparte begroting voor de eurolanden is een stokpaardje van de Franse president Emmanuel Macron, maar het project stuit op grote scepsis bij Nederland en andere noordelijke landen.

De Franse minister Bruno Le Maire en zijn Duitse ambtgenoot Olaf Scholz presenteren vandaag een document dat het debat een nieuw elan moet geven met het oog op de top van de regeringsleiders van de eurozone in december. "Ik hoop dat we vele anderen kunnen overtuigen dat dit een goede manier is om vooruitgang te boeken", zei Scholz voor aanvang.

Een aparte eurobegroting zou volgens Berlijn en Parijs investeringen en hervormingen in eurolanden kunnen ondersteunen, en een stabiliserende rol kunnen spelen wanneer de openbare financiën onder druk komen. Over de omvang van zo'n budget spreken de twee grootste eurolanden zich nog niet uit.

De Portugees Mario Centeno, die de vergadering leidt, spreekt van "een belangrijke bijdrage" en hoopt dat het voorstel "een doorbraak" kan betekenen in de aanloop naar de top van december.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie merkte alvast op dat "vele ideeën" van Parijs en Berlijn "al weerspiegeld worden" in de voorstellen die zijn instelling dit voorjaar op tafel legde. Zo wordt nu erkend dat het eurobudget deel kan uitmaken van de algemene Europese begroting, stelde hij vast.

De Nederlandse minister Wopke Hoekstra blijft echter op zijn hoede. Hij vraagt meer duidelijkheid. "De lakmoesproef is en blijft: is dit in het belang van Nederland? Is dit in het belang van de Nederlandse burgers? Daar ben ik niet van overtuigd."

bron: Belga