Olietankers zijn de reuzen van de oceaan die onze economie draaiend houden. Dus het is moeilijk om een toekomst zonder hen in te beelden. Maar bloemen verwelken en scheepjes vergaan, dus ook olietankers. Een groep Nederlandse architecten stelt nu een nieuwe bestemming voor voor de afgedankte schepen. Laten we er steden van maken.
Momenteel worden oude olietankers nog verwerkt en uiteen gehaald op scheepskerkhoven, meestal in ontwikkelingslanden waar arbeiders aan een hongerloon de schepen handmatig uiteen halen om de metalen met weinig winst te kunnen verkopen. Het is een praktijk die de overheden aan banden proberen te leggen, maar een andere bestemming voor de schepen bedenken is moeilijk.
Het is dus nuttig na te denken wat je met een afgedankt schip kan doen, en dat is net wat een groep Nederlandse architecten heeft gedaan met hun project 'Black Gold', een verwijzing naar de vorige functie van de schepen namelijk olie, of het zwarte goud, vervoeren.
"In de toekomst zal het steeds uitbreidende netwerk van oliepijpleidingen olietankers langzaamaan irrelevant maken," schrijven ze. Dus wat moet er gebeuren met de schepen? De binnenste structuur verwijderen en verschillende verdiepingen maken, daar kan je dan woningen en winkels installeren.
Olietankers, om nog maar te zwijgen van vliegdekschepen, zijn ontzettend zware, en vaak erg vervuilde dingen. Zou het reinigen, en ze te hergebruiken als gebouwen een alternatief kunnen zijn voor de maatschappelijke en ecologische kost van het uiteen halen?