Boekenboost
Een onderzoek van Josie Billington, wetenschapper aan de universiteit van Liverpool, deed een opmerkelijke ontdekking. Billington bestudeerde 4.164 volwassenen en ontdekte een opvallend verschil tussen zij die regelmatig lazen en zij die dat niet deden. Boekenfans waren minder gestresseerd en neerslachtig, beschikten over meer zelfvertrouwen en konden makkelijk uitdagingen aan. Ook sociaal gezien merkte hij een verschil. Mensen die niet lazen, hadden een slechtere band vrienden en waren minder goed op de hoogte van sociale kwesties en culturele diversiteit.
Geheugensteuntje
Wil je ook op latere leeftijd nog over een goed geheugen beschikken? Dan moet je daar nu al werk van maken. Dat kan door kruiswoordraadsels te maken, door mee te doen aan een quiz... en door te lezen. Onderzoekers van de American Academy for Neurology testten 294 mensen jaarlijks tussen de leeftijd van 83 en 89 jaar. Na hun overlijden gingen de wetenschappers op zoek naar tekenen van dementie in hun hersenen. Daaruit bleek dat mensen die hun brein regelmatig trainen, minder snel aftakelen. Zij die tijdens hun laatste levensjaren actief bleven, remden het proces af met maar liefst 32%. Lezen is een makkelijke manier om je geheugen een handje te helpen - zie het als een investering in je toekomst.
Van dag tot dag
Natuurlijk heeft boeken lezen ook een invloed op je dagelijks leven. Niets zo gezellig als urenlang praten over een fantastisch boek met je beste vriend of vriendin. Heb je eens een mindere dag, dan kan lezen je helpen om even uit de realiteit te stappen en je zorgen te vergeten. Non-fictie boeken zijn dan weer ideaal om op een aangename manier je kennis bij te schaven - zorg er dan wel voor dat je een goedgeschreven exemplaar uitkiest.
Leestips van de redactie
[gallery size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="898375,898378,898380,898381,898377,898426,898382,898379,898384,898383"]