Drijvende steden als oplossing voor klimaatvluchtelingen

Drijvende steden als oplossing voor klimaatvluchtelingen

Architect Bjarke Ingels heeft in het kader van UN-Habitat een ingenieuze oplossing bedacht om klimaatvluchtelingen een nieuwe thuis te bieden. UN-Habitat is een project van de Verenigde Naties die zich inzet voor duurzame ontwikkeling. Het doel? Volwaardig onderdak voor iedereen. Oceanix past volledig binnen dat plaatje en wil een concrete oplossing vinden voor iedereen die door de klimaatopwarming zijn of haar huis verloor.

Stijgend zeeniveau

Het idee van Ingels is om volledig drijvende steden te bouwen, die bestand zijn tegen natuurrampen zoals tsunami's. Op die manier zou het probleem van het stijgende zeeniveau grotendeels beantwoord kunnen worden. Het gaat hier dus niet om een luxe-idee, maar om een humanitair project. Concreet zouden de steden bestaan uit verschillende hexagonale "dorpjes", die elk onderdak zouden kunnen bieden aan zo'n 300 mensen. Een stad zou op die manier 100.000 klimaatvluchtelingen kunnen huizen.

Drones en fietsen

En er is meer. Oceanix denkt niet alleen na over onderdak voor klimaatvluchtelingen, maar houdt zich ook bezig met alle praktische aspecten die zo'n project met zich meebrengt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan transport en afvalverwerking. Zo zouden auto's verboden worden; de mobiliteit wordt verzekerd door drones, fietsen en elektrische boten. Pneumatische buizen vervoeren het afval meteen naar de verwerkingscentrale en de landbouw vindt plaats onder de drijvende dorpen.

Test

In het ideale geval willen de Verenigde Naties dat het project tegen 2030 het daglicht ziet. Een testproject zal alvast plaatsvinden op de East River in New York, vlakbij het hoofdkwartier van de VN. Er is nog veel werk aan de winkel en de financiering van een dergelijk project blijft nog een groot vraagteken, maar het gaat hier alvast niet om een utopie. UN-Habitat neemt Oceanix ernstig en bovendien zijn er eerder al vormen van "leven op water" gerealiseerd, onder andere in Nederland en Singapore. De uitwerking is dus niet meer dan een kwestie van tijd en middelen.