Sparen en investeren
Het klinkt als een sprookje, er wordt op een dag een bedrag van 1 miljoen euro op je rekening gestort en je bent plotsklaps miljonair. Hoera! Los van een aantal zeer fortuinlijke loterijwinnaars, komt dit eigenlijk nooit voor. Een vermogen bouwt zich geleidelijk op en de basis ligt hier in niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Zoek vervolgens naar een betrouwbare investering met een aantrekkelijk jaarlijks rendement.
Financieel blogger Zach van Four Pillars rekende uit hoe lang het duurt om miljonair te worden wanneer je jaarlijks een bepaald bedrag opzij legt. Zelfs wanneer je op je dertigste elk jaar slechts 2000 dollar opzij legt, kan je op je 82ste miljonair zijn. Wanneer je jaarlijks 50.000 dollar overhoudt, kan je in 13 jaar miljonair zijn. In zijn model wordt uitgegaan van een investering met 7 procent rendement, helaas zul je deze zelf moeten zoeken.
Kennis uitbesteden
Hoeveel verstand heb jij van investeringen, beleggen, belastingen en fiscale regels? Waarschijnlijk net als een hele hoop andere mensen, vrij weinig. Dit hoef je ook niet allemaal te weten. Er bestaat gelukkig een hele sector die zich bezighoudt met financieel advies en fiscale handigheidjes. En toevalligerwijs zijn deze mensen ook bovengemiddeld vaak miljonair.
Ken je zwaktes en durf dingen uit handen te geven. Het bespaart een hoop tijd en je zult het als leek niet beter doen dan iemand die hiervoor gestudeerd heeft met jarenlange ervaring. Laat die vervelende belastingaangifte door een accountant doen, vertrouw op iemand met de juiste kennis voor slimme investeringen. Zij hebben er zelf ook profijt van als jouw vermogen door hun diensten groeit.
Onderzoek heeft aangetoond dat Britten die gebruik maakten van de diensten van een financieel adviseur tussen 2001 en 2007 in het Verenigd Koninkrijk 12,363 pond meer op hun spaarrekening hadden staan dan de groep dit dit niet deed.
Lees boeken
Self made miljonair Steve Siebold interviewde 1200 van de rijkste mensen van de planeet om erachter te komen wat deze mensen met elkaar gemeen hadden. Wat dit is? Het zijn allemaal boekenlezers en ze hadden een uitgebreide bibliotheek thuis. "The rich would rather be educated than entertained", zo stelt hij.
Autobiografieën, self improvement en studieboeken doen het vooral goed. Deze boeken helpen om telkens meer kennis op te doen en een slimmere betere versie van jezelf te worden. Siebold kwam verder tot de conclusie dat de superrijken minder televisie kijken dan mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen. 67 van hen keek minder dan een uur per dag televisie, bij mensen met een laag inkomen was dit slechts 23 procent.