1. Tref je voorzorgen
Als je last hebt van reisziekte, dan heb je vast al gemerkt dat sommige factoren een negatieve invloed kunnen hebben. Op de achterbank van de auto zal je je bijvoorbeeld al sneller misselijk voelen dan wanneer je zelf rijdt. Zit je op een boot, dan blijf je juist beter in het midden, want daar is de deining minder voelbaar. Een van de meest ondersteunde theorieën wat betreft de oorzaak van reisziekte is het verschil tussen wat je ogen enerzijds en je binnenoor anderzijds waarnemen. Hoe groter dat verschil, hoe zieker je je voelt. Daarom is het van belang om je ogen op de horizon gericht te houden. Lezen, praten of op je smartphone zitten doe je beter niet. Muziek helpt bij sommige mensen om de reisziekte onder controle te houden, dus dat is het proberen waard.
2. Let op je ademhaling
Ademhaling is soms effectiever tegen reisziekte dan medicijnen. Er bestaat namelijk een verband tussen je ademhaling en je reflex om over te geven - de twee gaan niet samen. Wil je niet overgeven, concentreer je dan volledig op het in- en uitademen. Eens je de techniek onder de knie hebt, volstaat het om daarop terug te vallen op momenten dat je de misselijkheid voelt opkomen.
3. Acclimatiseer
Op lange termijn is dit wellicht de beste methode, maar tevens de minst voor de hand liggende. Acclimatisatie is een techniek die in het leger vaak wordt toegepast. Concreet word je steeds opnieuw meegenomen op een rit waar je een beetje ziek van wordt. De tijd en intensiteit worden stilaan opgebouwd, waardoor je steeds beter bestand bent tegen reisziekte. Dit proces is helaas nogal tijdrovend en bovendien erg specifiek. Ben je bestand tegen reisziekte in de auto, dan betekent dat niet dat je niet misselijk wordt op een boot. Het is bij de acclimatisatiemethode dus de bedoeling dat je per categorie en langzaamaan te werk gaat.