Drie dagen vasten kan je volledige immuunsysteem doen regenereren doordat het lichaam dan aangespoord wordt om nieuwe witte bloedcellen te produceren. Dat ontdekten wetenschappers van de University of Southern California in de Verenigde Staten.
"Als het lichaam weer voedsel binnenkrijgt na drie dagen, beginnen de stamcellen met het aanmaken van witte bloedcellen zodat het immuunsysteem zichzelf regenereert", legt professor Valter Longo uit. "Het goede nieuws is dat tijdens het vasten je lichaam oude, beschadigde of inefficiënte delen zal afbreken. Nadien worden die opnieuw aangemaakt. Dit betekent dat mensen wiens immuunsysteem aangetast werd door chemotherapie of ouderdom een nieuw immuunsysteem kunnen regenereren op deze manier."
Als je een periode niet eet zal het lichaam proberen zoveel mogelijk energie te besparen. Glucose en vet worden dan afgebroken maar ook witte bloedcellen worden omgezet in energie, vooral inefficiënte of beschadigde bloedcellen die niet echt nodig zijn op dat moment. De wetenschappers ontdekten ook dat de vastenperiodes leiden tot minder PKA-enzymen in het lichaam. Dat enzym wordt gelinkt aan verouderen. Een hormoon dat kanker zou veroorzaken werd ook minder teruggevonden in de lichamen van de testsubjecten.
"We hadden niet verwacht dat vasten zo'n effect zou hebben. Het is opmerkelijk dat de stamcellen op deze manier volledig nieuwe witte bloedcellen creëren en zo het immuunsysteem herstellen", voegt Longo toe.
Maar niet iedereen is even positief. "Er is hier interessante data die mogelijk bruikbaar is maar volgens mij is het gevaarlijk om mensen met kanker drie dagen niet te laten eten", zegt Chris Mason van de University College London. "Het zou beter zijn als ze dat effect van de stamcellen kunnen synthetiseren en het kunnen opwekken met een pil. Ik denk niet dat periodes zonder voedsel goed zijn voor kankerpatiënten."
Longo reageert daarop door te zeggen dat hij honderden e-mails kreeg van kankerpatiënten die chemotherapie combineren met vastenperiodes, onder begeleiding van hun oncoloog. Volgens Longo gaat het goed met de meeste onder hen en klagen slechts sommige over neveneffecten als flauwvallen. "Er is geen bewijs dat vasten gevaarlijk is terwijl er wel sterk bewijs is dat er gunstige effecten zijn", besluit Longo.