De Yin Yoga-pauze
Hoewel de trage yin yoga bijlange niet zo populair is als andere, meer dynamische yogavormen, is het toch het proberen waard. Yin yoga richt zich immers niet op ingewikkelde yogaposes of spierontwikkeling. In plaats daarvan ligt de focus helemaal op de beleving van het hier en nu, zonder bijkomende doelstellingen. Een soort mindfullness, maar dan in yogavorm.
Yin yoga is een mix van Chinese geneeskunsten Indiase yoga. In tegenstelling tot de andere yogavormen zoals vinyasa- of ashtangayoga is bij deze yoga vooral concentratie en relaxatie van belang. Goed nieuws dus voor de minder sportieve zieltjes onder ons.
De yoga bestaat uit een reeks intense rekoefeningen die zich richten op de diepere structuren van het lichaam waar spanningen zich opstapelen. Denk daarbij aan spanningen in het bindweefsel (pezen en gewrichtsbanden) en zelfs de beenderen. Tijdens de oefeningen laat je alles los, waardoor de energie opnieuw vrij door het lichaam kan stromen.
Voor de liefhebbers van intense sporten als lopen en skiën kan yin yoga bijzonder verfrissend zijn om in alle rust op een matje te gaan zitten en eens heel even helemaal niets te doen. Een uitdaging van een heel andere orde.
Zen Stretching
Zen Stretching combineert twee belangrijke oosterse praktijken yoga en qi-gong met rek- en stimulerende oefeningen die de energiemeridianen van het lichaam aanspreken. Silvia Marchesa-Rossi creëerde de methode in 1990 op basis van oudere zen-oefeningen die waren ontwikkeld door de beroemde Japanse psycholoog en shiatsu-meester Shizuto Masunaga.
Anders dan het puur fysiek stretchen is deze psychisch-lichamelijke discipline erop gericht je energie los te maken en energieblokkades en functiestoornissen die voortkomen uit stress of verkeerde voedingspatronen op te heffen.
Om deze praktijk toegankelijk te maken voor de westerse cultuur ontwikkelde Marchesa-Rossi zes oefeningenreeksen: basisoefeningen, veerkrachtoefeningen, oefeningen die je liggend op de mat doet, verspreidingsoefeningen, bewegingen voor op het werk en een reeks relaxatieoefeningen.
De soepele bewegingen zijn erop gericht om komaf te maken met alle spanningen in het lichaam. Als je met het volle bewustzijn de oefeningenreeksen dagelijks herhaalt, zal je na verloop van tijd vanzelf merken dat je je beter in je vel voelt.
Thalassotherapie
Ben je op zoek naar je innerlijke harmonie? Dan ben je misschien wel het beste af met enkele sessies thalassotherapie.
In ons land is thalassotherapie of zeewatertherapie nog niet zo bekend, maar in Frankrijk is het bijvoorbeeld een echte hype. Het idee is dat je gaat relaxen in baden gevuld met organisch zeewater. Aanvullend bieden Thalasso-kuuroorden ook vaak massages en zee-algenpakkingen aan.
Thalassotherapie is goed voor de huid, maar is ook heilzaam bij opkomende spier- en gewrichtsklachten. Zowel mensen met psoriasis als mensen met reumatische klachten kunnen dus baat hebben bij een sessie thalassotherapie, die zowel preventief als verlichtend kan werken.