De zon schijnt, je zit op het strand. Voor je passeren vrouwen en mannen, allemaal schaarsgekleed en in opperbeste stemming. Niet verwonderlijk dat je gedachten dan al eens de zondige richting opgaan. Het is een algemene trend tijdens de zomer: mensen zijn vaker geil. En dat heeft een biologische, psychologische en praktische verklaring.
Het gelukshormoon
Allereerst de biologie. Ons lichaam draait deels op hormonen en omdat we tijdens de zomer meer zonnestralen ontvangen, gaat de concentratie van het hormoon serotonine naar omhoog. Die stof zorgt ervoor dat je je blij voelt en wordt ook voorgeschreven aan mensen met een depressie. Mensen die gelukkiger zijn stellen zich sneller open voor sociale contacten, durven meer en nemen meer deel aan activiteiten. Je kan al raden tot wat dat kan leiden.
Een rollercoaster van emoties
Ook onze hersenen doen een duit in het hitsige zakje. In 2003 voerden onderzoekers een studie uit waarbij ze proefpersonen foto's van mensen lieten bekijken, meldt Esquire. Sommige van hen kwamen net uit een rollercoaster. Zij vonden de mensen op de potretfoto's duidelijk knapper dan de mensen die nog in de rij stonden. Het is een voorbeeld van de 'excitation transfer theory'. Die stelt dat als je zelfs extatisch bent en adrenaline voelt, je gevoelens daarna ook versterkt worden. En zijn we niet toevallig veel actiever tijdens de zomer?
De kleren en nachten zijn kort
Dan is er tenslotte nog de praktische kant van de zaak. Tijdens de zomer worden lange broeken en rokken ingeruild voor shorts en kleedjes. Er is dus meer visuele stimulatie. Bovendien valt er ook een hoop stress van ons af. Studenten zijn klaar met de examens en mensen die werken kijken al uit naar hun vakantie. En een hoofd dat tijd vrij heeft, dwaalt snel af.