Dit maak je met de restjes van je kerstdiner

Dit maak je met de restjes van je kerstdiner

Voorgerecht: bladerdeeghapjes

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg

  • 200 gram restjes gekookte groenten
  • Verse tijm en peterselie
  • Gesmolten boter
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 30 gram cheddar
  • Peper en zout
  • Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Versnipper de peterselie en tijm en meng onder de fijngesneden groenten.

  • Voeg de mosterd, een klontje gesmolten boter en de geraspte cheddar toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd het deeg in rondjes. Je kan zelf kiezen hoe groot je de bladerdeeghapjes wil maken.
  • Doe wat van het mengsel in het midden van de cirkels deeg en vouw dicht.
  • Klop het ei en borstel wat van het eimengsel op de randjes van het deeg, druk aan met een vork zodat ze goed dicht blijven.
  • Zet de hapjes 30 à 40 minuten in de oven, ze moeten goud en knisperig worden.
  • Serveer meteen.
  • Hoofdgerecht: decadente croque monsieurs

    Ingrediënten

    • 400 gram gebakken vleesrestjes (kalkoen, kip, varken...)
    • 40 gram boter
    • 40 gram bloem
    • 400 milliliter melk
    • 2 eetlepels mosterd
    • Acht sneetjes brood
    • 100 gram schimmelkaas naar keuze
    • 100 gram harde kaas naar keuze
    • Saus naar keuze (bijvoorbeeld veenbessen)

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 220°C.
    • Smelt de boter op een laag vuur. De boter moet schuimen, maar mag niet verkleuren.
    • Voeg de bloem toe en laat drie minuten op het vuur. Giet de koude melk erbij en roer goed om klonten te vermijden.
    • Zet het vuur wat hoger en laat enkele minuten sudderen.
    • Haal van het vuur en voeg de schimmelkaas en mosterd toe.
    • Rasp de harde kaas.
    • Leg vier sneetjes brood langs elkaar, beleg met saus, de kaasbereiding en rasp de helft van de harde kaas erover.
    • Leg het vlees erbovenop en dek af met de andere sneetjes brood. Werk af met het resterende kaasmengsel en de rest van de geraspte kaas.
    • Doe in de oven totdat de kaas goud kleurt. Serveer met een slaatje.

    Dessert: alles-in-een koekjes

    Ingrediënten

    • 200 gram ongezouten boter
    • 150 gram lichtbruine suiker
    • 50 gram bruine suiker
    • 1 ei
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 325 gram zelfrijzende bloem
    • 100 gram chocoladerestjes
    • 150 gram restjes noten, gedroogd fruit, karamel...

    Bereiding

    • Meng de boter en de suiker met elkaar tot je een schuimend geheel verkrijgt.
    • Voeg het ei en de vanille toe en meng goed.
    • Meng de bloem en een theelepel zout toe en mix tot je een deeg bekomt.
    • Hak de chocolade, noten en andere restjes in stukken en voeg toe aan het deeg.
    • Laat minstens twee uur en maximum drie dagen rusten in de koelkast. Hoe langer, hoe meer smaak de koekjes zullen hebben.
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Bedek een bakplaat met bakpapier en doe het deeg met behulp van een ijsschep op de bakplaat. Let op: het deeg zal uitlopen, dus doe maximum zes koekjes per bakplaat.
    • Laat 15 minuten in de oven bakken totdat ze lichtgoud kleuren.
    • Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een koelrek om helemaal af te koelen.
    • Werk eventueel af met wat grof zout om de smaak van de chocolade te versterken.