Voorgerecht: bladerdeeghapjes
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Versnipper de peterselie en tijm en meng onder de fijngesneden groenten.
Hoofdgerecht: decadente croque monsieurs
Ingrediënten
- 400 gram gebakken vleesrestjes (kalkoen, kip, varken...)
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 400 milliliter melk
- 2 eetlepels mosterd
- Acht sneetjes brood
- 100 gram schimmelkaas naar keuze
- 100 gram harde kaas naar keuze
- Saus naar keuze (bijvoorbeeld veenbessen)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Smelt de boter op een laag vuur. De boter moet schuimen, maar mag niet verkleuren.
- Voeg de bloem toe en laat drie minuten op het vuur. Giet de koude melk erbij en roer goed om klonten te vermijden.
- Zet het vuur wat hoger en laat enkele minuten sudderen.
- Haal van het vuur en voeg de schimmelkaas en mosterd toe.
- Rasp de harde kaas.
- Leg vier sneetjes brood langs elkaar, beleg met saus, de kaasbereiding en rasp de helft van de harde kaas erover.
- Leg het vlees erbovenop en dek af met de andere sneetjes brood. Werk af met het resterende kaasmengsel en de rest van de geraspte kaas.
- Doe in de oven totdat de kaas goud kleurt. Serveer met een slaatje.
Dessert: alles-in-een koekjes
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten boter
- 150 gram lichtbruine suiker
- 50 gram bruine suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 325 gram zelfrijzende bloem
- 100 gram chocoladerestjes
- 150 gram restjes noten, gedroogd fruit, karamel...
Bereiding
- Meng de boter en de suiker met elkaar tot je een schuimend geheel verkrijgt.
- Voeg het ei en de vanille toe en meng goed.
- Meng de bloem en een theelepel zout toe en mix tot je een deeg bekomt.
- Hak de chocolade, noten en andere restjes in stukken en voeg toe aan het deeg.
- Laat minstens twee uur en maximum drie dagen rusten in de koelkast. Hoe langer, hoe meer smaak de koekjes zullen hebben.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en doe het deeg met behulp van een ijsschep op de bakplaat. Let op: het deeg zal uitlopen, dus doe maximum zes koekjes per bakplaat.
- Laat 15 minuten in de oven bakken totdat ze lichtgoud kleuren.
- Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een koelrek om helemaal af te koelen.
- Werk eventueel af met wat grof zout om de smaak van de chocolade te versterken.
Lees ook : De lekkerste recepten voor Kerstmis