Rugby sevens
Eigenlijk is enkel rugby sevens een volledig nieuwe olympische sport. Aan het begin van de vorige eeuw stond rugby vier keer eerder op het programma van de Spelen, maar toen ging het om rugby union. Voor de ovale leken: rugby union is de normale' variant die gespeeld wordt met twee ploegen van vijftien spelers. Die sport leent zich niet tot de Olympische Spelen omdat rugby fysiek veel belastender is dan andere ploegsporten als pakweg basketbal of voetbal. Meer dan één wedstrijd per week is met andere woorden uit den boze, waardoor het niet te organiseren valt binnen een olympische context.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ging daarom op zoek naar een rugbyvariant die wél geschikt is voor een kortstondig tornooi. Zo kwam het IOC logischerwijze uit bij het immer spectaculaire sevens, waarbij twee ploegen van zeven spelers het gedurende twee keer zeven minuten tegen elkaar opnemen. Klinkt weinig, maar de zeven spelers moeten samen wel een volledig rugbyveld bestrijken. Het grote voordeel is dat de nadruk bij sevens minder op de fysieke strijd en meer op snelheid, techniek en explosiviteit ligt. Voor toeschouwers is het een erg aantrekkelijk format waarbij ze gegarandeerd spektakel te zien krijgen.
In totaal strijden twaalf landen om de medailles, zowel bij de vrouwen als de mannen. De deelnemende ploegen komen hoofdzakelijk uit de traditionele rugbylanden, met als bemerking dat topnaties als Wales, Schotland en Engeland samen onder Britse vlag aantreden. Een meer dan eervolle vermelding is er voor Fiji, een kleine eilandengroep uit de Stille Zuidzee. Hoewel het land amper een miljoen inwoners telt, behoort het tot de beste landen ter wereld in sevens. België wist zich niet te plaatsen voor deze editie, maar dromen van 2020 is geoorloofd.
Waar? Deodoro stadion, een tijdelijke sevenstempel met 15.000 zitplaatsen
Wanneer? 06-11/08
Golf
Toen golf na meer dan een eeuw afwezigheid opnieuw werd opgenomen op het programma van de Spelen, hadden ze bij het IOC waarschijnlijk niet verwacht dat de interesse van de toppers zo pover zou zijn. Vooral bij de mannen is het armoe troef. Zo stuurt de volledige top vier van de wereldranking zijn kat naar Rio. Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth en Rory McIlroy: geen van allen doen ze een gooi naar goud. De hoogstgerangschikte golfer is zo de Amerikaanse nummer vijf Bubba Watson, een van de vier top tien-spelers die aantreden.
Als reden voor de vele afzeggingen halen de meeste toppers angst voor het Zika-virus aan, dat voor problemen kan zorgen bij ongeboren kinderen. Kwatongen beweren dat het om een drogreden gaat en dat het ontbreken van prijzengeld aan de basis ligt van de afzeggingen. Golfers behoren tot de best betaalde sporters ter wereld en zijn het dus niet gewend om voor een appel en een ei te spelen. Dat de vrouwelijke toppers bijna allemaal wél present tekenen, voedt die theorie. Zij zouden meer gebaat zijn bij de publieke belangstelling dan hun mannelijke collega's, die doorgaans niet te klagen hebben over een gebrek aan aandacht.
In totaal nemen 120 golfers deel aan het olympische tornooi: 60 bij de mannen en evenveel bij de vrouwen. De Belgische inbreng komt van Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters en Chloé Leurquin.
Waar? De Reserva Marapendi Golf Course in de Barra Cluster
Wanneer? 11-14/08 (mannen) en 17-20/08 (vrouwen)