1. Avocado
In Mexico wordt de smakelijke vrucht ook wel het 'groene goud' of 'bloed guacamole' genoemd. De reden? Verschillende drugskartels hebben de productie van de avocado weten te domineren. Boeren worden verplicht om een deel van hun inkomen af te staan, anders worden ze vermoord. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben avocadobomen een grote nood aan water om te kunnen groeien, wat druk zet op de lokale waterreserves.
2. Amandelen
Omdat amandelen steeds populairder worden als snack en ook de verkoop van amandelmelk in de lift zit, worden er steeds meer boomgaarden geplant. Maar om één enkel nootje te laten groeien, is er zo'n vijf liter water nodig. Daarnaast heeft Californië, de staat waar 82% van alle amandelen vandaan komen, voor het vierde jaar op rij te kampen met extreme droogte. De amandel zou de grote boosdoener zijn, want de noot slurpt maar liefst 8% van al het landbouwwater op.
3. Quinoa
Quinoa staat al een tijdje op de troon van de superfoods, en door de hype is de export uit landen als Peru en Bolivië explosief toegenomen. Maar samen met de populariteit, zijn de lokale prijzen voor de wonderkorrel ook flink omhooggeklommen. Mensen die al hun hele leven lang quinoa eten, kunnen het nu niet meer betalen en stappen zelfs over op goedkoper junkfood.
4. Cashewnoten
Geen enkele noot is zo populair in de VS en Europa als de cashewnoot. Maar wat weinig mensen weten, is dat er bijtende stoffen als cardol en anacardinezuur gebruikt worden om de noten te pellen. Daar hebben vooral Indiase arbeiders onder te leiden. Zo'n 60% van de cashewnoten komt uit het Zuid-Aziatische land en de werknemers moeten vaak zonder handschoenen werken, waardoor ze brandwonden oplopen. Bovendien werken ze aan een hongerloon van twee euro per dag.
5. Soja
Soja wordt vaak aangezien als het symbool van een veganistische levensstijl, maar daarnaast worden de bonen ook gebruikt als voer voor kippen en koeien. Door de grootschalige teelt kreunen ecosystemen in Zuid-Amerika onder extreme ontbossing. Jaarlijks zou er maar liefst 4 miljoen hectare bos vernietigd worden om tegemoet te komen aan de vraag naar de sojaboon.
Foto Pixabay