Een team wetenschappers onderzocht hoe extreme temperaturen en droogtes, waarvan we er steeds meer zullen krijgen, een impact hebben op de groei van gerst, het belangrijkste ingrediënt van een pintje. In een worst-case-scenario waarbij extreme droogte en hitte samenvallen, zou de totale gerstproductie met 16% kunnen afnemen. Volgens de aloude wet van vraag en aanbod zal dat de prijs van bier sterk doen toenemen.
AFP / F. Nascimbeni
België zwaar getroffen
Traditionele bierproducerende landen, zoals België, Tsjechië en Ierland, zullen het zwaarst getroffen worden, luidt het in de studie die werd gepubliceerd in het vakblad Nature Plants. Als de CO2-uitstoot niet wordt gereduceerd , zal de bierconsumptie in België met ongeveer een derde terugvallen. Idem voor Ierland en Tsjechië. In het Verenigd Koninkrijk zullen een kwart minder pinten gedronken worden en in de VS zal het aanbod inkrimpen met 14 procent. Globaal gaat het om een terugval van 16 procent.
Call to action
Wie zich tot nu toe maar weinig aangetrokken heeft van de klimaatverandering, vindt met dit nieuws misschien wel een drijfveer om in actie te schieten, hoopt professor Dabo Guan die ook bij de studie betrokken was. Het lijdt weinig twijfel dat de impact van het klimaat op de beschikbaarheid en de prijs van bier de zaak voor miljoenen mensen over de hele wereld alleen nog maar erger zal maken. Als je een paar pintjes wilt kunnen blijven drinken terwijl je naar de voetbalwedstrijd kijkt, dan is actie tegen de klimaatverandering de enige oplossing. Dat is de boodschap.