Evi Van Acker/zeilen
Net als vier jaar geleden in Londen is Evi Van Acker volgende maand zowat de beste Belgische garantie op eremetaal in Brazilië. De voormalige Sportvrouw van het Jaar is nog altijd wereldtop in de Laser Radial-klasse, zoals ze vorig jaar nog bewees door tweede te worden op het Test-Event in Rio. De Chinese titelverdedigster Xu Lijia wordt wel een taaie klant, net als de Nederlandse Marit Bouwmeester. Naast Van Acker, die na de Spelen waarschijnlijk een punt zet achter haar carrière als zeilster, verdedigen ook Wannes Van Laer (Laser) en Yannick Lefèbvre & Tom Pelsmaekers (49er) de Belgische kleuren in het zeilen. Medailles lijken voor hen op voorhand uitgesloten.
Charline Van Snick/judo
De tijd waarin België tot de wereldtop hoorde in het judo is al even voorbij, maar met Charline Van Snick heeft ons land nog altijd een serieuze medaillekandidaat in de rangen. Naast Evi Van Acker is de kleine blondine een van de zeldzame Belgen die al iets gepresteerd hebben op de Spelen. In Londen was ze vier jaar geleden goed voor brons, een prestatie die de eergevoelige Luikse minstens zal willen evenaren in Rio. In de gewichtsklasse tot 48kg kroonde ze zich onlangs voor de tweede keer op rij tot Europese kampioene, waarmee Van Snick bewijst dat ze de hele cocaïne-affaire ondertussen verteerd heeft. Ze is de enige Belgische judoka die in Rio de tatami zal betreden, onder meer omdat ouderdomsdeken Ilse Heylen zich niet wist te plaatsen. Bij de mannen treden Joachim Bottieau, Jasper Lefevere, Toma Nikiforov en Dirk Van Tichelt aan.
Jaouad Achab/ Si Mohamed Ketbi/taekwondo
Mogelijk hebt u het gemist maar tijdens de voorbije olympiade is België out of the blue uitgegroeid tot een topland in het taekwondo. Een en ander heeft te maken met de naturalisatie van Jaouad Achab (foto), een geboren Marokkaan die in 2013 de Belgische nationaliteit verwierf. Sindsdien stapelt hij de internationale trofeeën op in deze van oorsprong Zuid-Koreaanse vechtsport. Twee Europese en één wereldtitel maken van de 23-jarige Achab een gedoodverfde medaillekandidaat. Met het vijf jaar jongere pluimgewicht Si Mohamed Ketbi speelt ons land nog een tweede troefkaart uit. De Brusselse taekwondoka haalde al het podium op het WK en de Europese Spelen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd mikt ook hij in Rio resoluut op een medaille.
Belgian Tornados/atletiek
De hoop op een medaille op de individuele 400 meter hebben de broers Borlée door de ontploffende chrono's stilaan opgegeven, maar samen maken ze wél kans. Op het voorbije EK in Amsterdam snelden de Belgian Tornados nog naar goud, al komt de echte concurrentie straks vooral uit de VS en de Caraïben. De finale halen is wel het absolute minimum.
Philip Milanov/atletiek
Met zijn 1m98 en bijna 120kg is Philip Milanov letterlijk een zwaargewicht binnen de Belgische selectie. Het grote publiek leerde de imposante discuswerper met Bulgaarse roots vorig jaar kennen toen hij als allereerste Belg ooit een zilveren plak veroverde op het WK. Dat nummertje deed Milanov onlangs nog eens over op het EK.
Thomas Van der Plaetsen/atletiek
Hans Van Alphen wist zich niet te plaatsen voor Rio, maar met Thomas Van der Plaetsen stuurt ons land een waardige vervanger naar de tienkamp. Als kersverse Europese kampioen mag de Gentenaar ambities koesteren op de Spelen, al moet alles dan wel meezitten. Ter illustratie: met de 8.218 punten waarmee Van der Plaetsen in Amsterdam Europees goud pakte, zou hij in Londen pas negende geworden zijn
Wielerploeg mannen
Op papier is het parcours in Rio iets voor de betere klimmers, maar dat betekent niet per se dat de Belgen kansloos zijn. De nationale ploegen bestaan slechts uit vijf renners, wat het zo goed als onmogelijk maakt om de wedstrijd te controleren zoals dat in normale' omstandigheden gebeurt. Zowel Philippe Gilbert (foto) als Greg Van Avermaet hebben de goede vorm te pakken, al is het afwachten wie bondscoach Kevin De Weert straks wil uitspelen als kopman.
Red Lions/hockey
Een kleine eeuw is het geleden sinds België kon oogsten in het hockey en eerlijk gezegd geloven we er ook deze keer niet echt in, maar op papier is het verre van onmogelijk. In Londen werden de Red Lions vier jaar geleden eervol vijfde, terwijl ze ondertussen al jaren tot de top van de wereldranking behoren. Momenteel staat België zesde, maar Duitsland, Australië en Nederland lijken nog altijd een maatje te groot.