De cijfers liegen er niet om. Maar liefst 10% van alle Belgen slaapt chronisch slecht en ruim 735.000 landgenoten grijpen naar een pilletje om in te dommelen. Deze tips kunnen een groot verschil maken voor een goede nachtrust.
1. Let op wat je eet en drinkt
Slapeloze nachten gaan we vaak aanpakken met verkeerde strategieën. Zo hebben we de neiging om moeheid te bestrijden met koffie of drinken we nog een slaapmutsje voor we in bed kruipen. Op lange termijn doen deze drankjes echter meer slecht dan goed en kunnen ze lijden tot meer slaapproblemen. Vermijd s avonds laat ook zware maaltijden. Heb je toch honger. Kies dan voor een lichte snack als yoghurt.
2. Hou rekening met je dag
Wat je overdag uitspookt, beïnvloedt je nachtrust. Als je overdag de fitness induikt, zal je diepe slaap verbeteren. De enige voorwaarde is dat er voldoende tijd is tussen het sporten en het slapengaan.
3. Voer een slaapritueel in
Na een drukke werkdag is het geen overbodige luxe om tot rust te komen voor je naar dromenland vertrekt. Zoek daarom enkele relaxerende activiteiten, zoals een boek lezen, , naar kalmerende muziek luisteren, mediteren of uitgebreid je tanden poetsen. Herhaal deze elke avond en bouw zo een slaapritueel op. Nogal wiedes, maar vermijd hierbij alle beeldschermen.
4. Bouw een ritme op
Een vast slaapritme kan echt wonderen verrichten. Probeer daarom op quasi vaste tijden naar bed te gaan en op te staan.
5. Stop met piekeren
Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar stop met kniezen. Spoken de to-dolijstjes toch door je hoofd? Schrijf ze dan snel neer in een dagboek.
6. Geloof dat je het kan
Wie ervan overtuigd is dat die geen oog zal dichtdoen, zal slecht slapen. Maar het omgekeerde geldt ook: als je gelooft dat je een ganse nacht gaat liggen ronken, zal snel wegdromen.