Week 7: Mare waagt zich aan artisanale quinoakroketten
Dagen Zonder Vlees begint voor mij stilaan een traditie te worden. Toch is het na al die jaren nog steeds geen gemakkelijke opgave om vegetarische maaltijden smaakvol en knapperig te krijgen. De mosterd voor dit gerecht vond ik bij mijn Aziatische schoonmoeder, een enthousiaste amateurkok die origineel uit de hoek kwam met haar zelfbedacht recept voor quinoakroketten. Haar waarschuwingen over de grote kans op mislukking en het vele werk sloeg ik eigenwijs in de wind. Maar toen ik woensdag om half één s nachts - na een drie uur durende kooksessie - de laatste kroket rolde, moest ik bitter aan haar woorden terugdenken. De basis van dit gerecht is nochtans heel simpel. Het deeg voor de quinoakroketten bestaat uit gekookte quinoa, parmezaan, cheddar, koriander, een eitje en peper en zout. Dit deeg laat je enkele uren in de frigo opstijven zodat het een coherente massa is die je gemakkelijk tot kroketten kan kneden. Die kroketten moet je vervolgens rollen, en klaar is kees. De kroketten zijn het lekkerst als je ze bakt in een pan met stevig verhitte maïsolie. Serveer vervolgens met een simpele salade van mango, rode appel en courgette en een chilijam voor de perfecte combinatie van zoet, hartig en toch fris.
Mare Hotterbeekx